Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Animowanie grafiki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kuba4897
Witam
Może moje pytanie wyda się trywialnie ale dopiero zaczynam z PHP.
chciał bym osiągnąć taki efekt:
załóżmy że jest jakiś obraz (plik graficzny) panoramiczny - powiedzmy 800x100, wyświetlać ma się w oknie 100x100 tak aby obraz zaczynał się od lewej strony i przesuwał w prawo.
Myślę że należy zrobić to jakoś tak:
- załadować cały plik graficzny
- wyświetlić obszar 100x100 zaczynając od pkt. 0,0 (X,Y)
- tutaj jakaś pętla zmieniająca X wyświetlania i opóźnienie
Wiem że można to zrobić w java albo flash, można też zrobić gifa animowanego ale mi zależy na php
Proszę więc o podpowiedź (może jakiś skrypt gotowy winksmiley.jpg)

Uprzedzając odpowiedzi "szukaj na google", "użyj opcji szukaj" - szukałem, ale nie bardzo wiem czego szukać sad.gif

z góry dzięki
wookieb
Przez długi czas gnoiłem zwolenników animacji w javascript podając przykład maksymalnej głupoty a mianowicie "animacji w php". Brawo. Pokonałeś mnie!
Powiedz mi jak wyobrażasz zrobienie animacji w PHP? Odświeżanie strony 25 razy na sekunde? Pomijam fakt, że php nie wyrobiłby.
Kuba4897
wookieb! jeśli chcesz nie muszę nazywać tego animacją, może być to sekwencyjne wyświetlanie fragmentów obrazu...

edit:
jak już wspomniałem raczkuje w php wiec nie wszystkie moje pomysły muszą być logiczne winksmiley.jpg
wookieb
Mój świat legł w gruzach. Dobrze oświecę się...
Animacji, "przełączania klatek", dzieci ani cudów z czytaniem w myślach ludzi NIE ROBI się w PHP. Koniec kropka. Nie drąż tego tematu bo tylko i wyłącznie się ośmieszasz.
Jak nie umiesz flasha to zleć to komuś. Jak będziesz już chciał ciąć żyły to nawet użyj tego javascriptu (przesuwanie obrazka za pomocą background-posiition) ale na boga nie da się tego zrobić w PHP!
Kuba4897
wookieb - sorki za zaburzenie Twojej równowagi ducha winksmiley.jpg
przyjmuje do wiadomości że animacje w php to karkołomne przedsięwzięcie
jeśli chodzi o flash - na moje potrzeby to przerost formy nad treścią...
widzę że java mnie nie ominie winksmiley.jpg

temat do zamknięcia
ciekawskiii
A ja bym chetnie zobaczyl efekty i skrypt takiego cuda:D pierwszy raz widze taki dziwny pomysl
Mephistofeles
Java Cię ominie i to szerokim łukiem, bo jej w ogóle nie potrzebujesz. Po co komu aplet do przesuwania tła?
Co innego JavaScript, ale tak samo jak KOT nie jest KOTARĄ tak JavaScript nie jest Javą.
naitsabes
Cytat(Kuba4897 @ 8.01.2011, 23:31:26 ) *
wookieb! jeśli chcesz nie muszę nazywać tego animacją, może być to sekwencyjne wyświetlanie fragmentów obrazu...

edit:
jak już wspomniałem raczkuje w php wiec nie wszystkie moje pomysły muszą być logiczne winksmiley.jpg

Zrobienie takiego gif'a jest jak najbardziej mozliwe smile.gif Biblioteka Gd oraz klasa Gifencoder. Stworzymy wtedy ladnego gifa winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(naitsabes @ 9.01.2011, 17:43:24 ) *
Zrobienie takiego gif'a jest jak najbardziej mozliwe smile.gif Biblioteka Gd oraz klasa Gifencoder. Stworzymy wtedy ladnego gifa winksmiley.jpg

Przecież on napisał, że nie chce gif-a..
naitsabes
Dziekuje za korekte winksmiley.jpg Zrozumialem jego zdanie inaczej ^.^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.