Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] $document.ready() działa dopiero po załadowaniu całej strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
wdev
Witajcie,

Siedzę już od paru godzin nad jednym problemem i nie potrafię znaleźć wytłumaczenia.

Generalnie chodzi o to, że skrypt jQuery czeka na załadowanie wszystkich plików. Skrypt ma tworzyć galerię z ligthboxem, więc zanim się załadują się wszystkie obrazki będące linkami naciśnięcie na któryś już załadowany działa jak normalny link. Natomiast po załadowaniu się całej strony ligthbox uruchamia się prawidłowo. Próbowałem dodać wcześniej osobny skrypt, który blokuje linki, ale on również czeka na załadowanie całej strony.

Link do strony z problemem rumin.eu.
Wersja jQuery - 1.4.4.

Z góry dzięki za porady.
sunpietro
właśnie na tym polega kwintesencja $document.ready() że uruchomi się on dopiero po załadowaniu się strony
wdev
Z tego co wiem, to document.ready() powinien się uruchamiać po załadowaniu DOM-u, czyli de facto samego pliku html. Na załadowanie całej strony powinno czekać window.load(). Jeśli jednak nie document.ready(), to jak powinienem uruchomić skrypt:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. (function($){
  2. $(document).ready(function(){
  3. $('.lightboxgallery').each(function(){
  4. $('a[rel=lightboxgallery]', this).lightBox({
  5. overlayBgColor: '#000',
  6. overlayOpacity: '0.8',
  7. imageLoading: '/modules/mod_lightboxgallery/js/../img/lightbox-ico-loading.gif',
  8. imageBtnNext: '/modules/mod_lightboxgallery/js/../img/lightbox-btn-next.png',
  9. imageBtnPrev: '/modules/mod_lightboxgallery/js/../img/lightbox-btn-prev.png',
  10. imageBtnClose: '/modules/mod_lightboxgallery/js/../img/lightbox-btn-close.png',
  11. imageBlank: '/modules/mod_lightboxgallery/js/../img/lightbox-blank.gif'
  12. });
  13. });
  14. });
  15. })(jQuery);
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

żeby ruszył dopiero na wybranych tagach obrazków? Bo rozwiązanie z umieszczeniem <script> pod wszystkimi obrazkami wydaje mi się tylko półśrodkiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.