Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]podstrony - czytaj więcej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michał90
Witam,
mam sobie stronę i jest tam duzo materiałów, artykułów. Jak zrobić podstronę do każdego artykułu?

Ma to wyglądać mniej więcej tak

Artykuł1
tresctresctresc

czytaj więcej..

po kliknięciu w czytaj wiecej bedzie dalszy artykuł tylko jak to zrobić dla wielu artykułów, żebym nie musiał tworzyć ręcznie tych ministronek...

linki mogą być tworzone jako: www.adres.pl/artykul1/opis lub www.artykul1.adres.pl(czyli jako subdomena)

Pozdrawiam
Kshyhoo
Na liście artykułów dajesz np. tytuły jako linki - w nich zawierasz "czytaj dalej" i ID artykułu. Po kliknięciu wywołujesz kolejny plik, np. view.php, w którym ładujesz kompletny artykuł.
modern-web
Porządkowanie na podstawie unikatowego klucza (np. ID lub jakiegokolwiek innego losowo generowanego).
Jeżeli kolejno przypisywane identyfikatory (0-x) nie spełniają Twoich oczekiwań możesz stworzyć dodatkową kolumnę, która zawierać będzie np. 8. znakowy identyfikator (taki jak ten: s9PdE2o0).
Oczywiście wiąże się to z dodatkowym wysiłkiem związanym z napisaniem skryptu, który losowałby takowy unikat i wstawiał w odpowiednią kolumnę wraz z dodaniem nowego newsa.

Kolejną rzeczą jaką musiałbyś wykonać jest link pod każdym `skrótem newsa`, który miałby adres ~ http://www.twoja_strona.pl/view.php?nr=s9PdE2o0 .
W pliku view.php odbierasz dane przekazane metodą $_GET i na podstawie `nr` wyświetlasz z bazy całą zawartość newsa.

W razie jakichkolwiek pytań, pisz... Postaram się pomóc smile.gif

Pozdrawiam!
Michał90
Okej, jak się teraz zabezpieczyć, żeby ktoś nie podmienił id ?

Dla testów pisałem sobie w adresie
www.adres.pl/view.php?id=hahaha (usunąłem nr id i wpisałem hahaha)
i wyświetla mi się hahaha - czyli ładnie pójdzie zhakować strone ?smile.gif

Albo jak zrobić, że ID może być tylko liczbą ?

Jak pobrać dane z 2 tabel? prosze o przykład zapytania.
nekomata
Daj jako is wartość numeryczną i sprawdza na początku za pomocą is_numeric potem zapodaj dla samej pewności mysql(albo mysqli)_real_escape_string dodatkowo dodaj że jeśli nie znajdzie id to strona wywala "błędny albo przeterminowany artykuł redirect na główna za 2 sec" . Co do pobierania danych z dwóch tabel to szczerze nie wiem , sam się dopiero uczę słyszałem coś o LEFT OUT JOIN albo UNION ale tylko słyszałem i się nie zagłębiałem.
Hoku
  1. SELECT paczka_fajek.marka cennik.cena FROM paczka_fajek JOIN cennik ON paczka_fajek.id = cennik.id;
  2.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.