Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] DATE_FORMAT()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sottu
Witam mam taki problem, a mianowicie:
  1. query>... DATE_FORMAT(data_dodania,'%Y %M %d')

I ładnie wszystko mi się wyświetla, ale ja chciałbym by miesiąc zwracał Rzymską cyfrę. Jest jakieś proste rozwiązanie tego problemu ? Z góry Dziękuję.
webdice
Manual nie gruzie.
sottu
Cytat(webdice @ 12.01.2011, 09:36:32 ) *
Manual nie gruzie.

Może i nie ale nie znalazłem tam nigdzie Rzymskich cyfr. Po prostu myślałem że jest jakieś proste rozwiązanie.
thek
Według developerów php konwersja do rzymskiego miesiąca jest dostępna od któregoś tam snapshota wersji 5.1, niestety nie ma o tym nawet słowa w dokumentacji na stronie. Wygrzebałem to z bugsów sprzed 5-6 lat winksmiley.jpg http://bugs.php.net/29150 i z tego wynika, że jest to dostępne od jakoś 6 lat, ale kompletna cisza w manualu, więc zapewne trzeba będzie źródła przeglądać by znaleźć symbol za to odpowiadający...

EDIT: Właśnie przeglądnąłem dev snaphota dla wersji 5.2 i niestety albo to wycofano, albo był to przedwczesny wpis i radość developera. Nic bowiem nie ma takiego w tym snapshocie odnośnie numeracji rzymskiej. A przejrzałem całe źródło dla ext/date
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.