Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Większego nie pozwalam
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mistycus
Jak zrobić, by zuploadowany przez użytkownika plik graficzny został sprawdzony pod względem wielkości obrazka i odrzucony, jeśli nie spełnia odpowiednich kryteriów :?:
Seth
Kod
$size = GetImageSize ("sciezka_do_pliku");

$img_width = $size[0];

$img_height = $size[1];

funkcja dziala z plikami GIF, JPEG, PNG i SWF
nie potrzeba do tej funkcji bibliotegi GD, funkcja zostala dodana w php v.4.0.5
Mistycus
Dzięki Seth biggrin.gif
Mistycus
Mam jeszcze jedno pytanie.
Nie działają mi funkcje ImageCreateFromGif() i ImageCreate(). Wiecie co może być nie tak :?:
Pokazuje się komunikat:Call to undefined function. Czy to możliwe, że mój serwer nie obsługuje tej funkcji :?: Mam zainstalowane PHP4.
wool
musi być uaktywnina funkcja obsługi obrazków php_gd, dla gif-ów wymagana jest starsza wresja
Mistycus
Dzięki Wool! Uaktywniłem już tę funkcję (usunąłem odpowiedni średnik w pliku php.ini i dodałem plik php_gd.dll do katalogu C:WindowsSystem32), jednak pojawił się kolejny błąd:ImageCreateFromGif: No GIF read support in this php build in... :!: Muszę zainstalować inną wersję php, czy wystarczy inna wersja pliku php_gd.dll :?:
wool
Potrzebna jest starsza wersja biblioteki gd. W tej chwili nie jestem w stanie Ci podać adresu, ale powinieneś łatwo znaleźć.
Pozdrawiam
Mistycus
Ściągnąłem binaria PHP3, wypakowałem z archiwum odpowiedni plik i umieściłem go we właściwym miejscu w Systemie, lecz ten wcale nie działa sad.gif
wool
Poszukam u siebie , jak coś znajdę to prześlę
Mistycus
Wiesz co Wool, chyba już nie jest mi potrzebny ten plik, bo na swoim serwerze i tak nie będę korzystał z dobrodziejstw, jakie on daje. Gdy umieszczę swoje skrypty na właściwym serwerze, a nie będzie on obsługiwał gifów, to nic mi nie da ten plik, bo przecież nie prześlę go do administratora. rolleyes.gif Co nie? :?
kryr
Ale mozesz go poprosic, zeby wkompilowal obsluge grafiki do php... Powinien sie zgodzic, bo to nie wiele trwa, nic nie kosztuje, a za to provider ma o 1 zadowolonego klienta wiecej...
Seth
Z tego co wiem to na serwerze free.komrel.net jest mozliwosc "zainstalowania" obslugi gif'ow. Moze tam sproboj :?:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.