Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Łączenie kliku tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Croos22
Dobry wieczór!

Interesuje mnie w jaki sposób można by połączyć dwie tabele w taki sposób, że wszystkie inne będą opierać się na pierwszej. Co mam na myśli? Nie mogłem przypisać identyfikatora z bazy do sesji to wymyśliłem aby w każdej tabeli z której ma korzystać zalogowany użytkownik dać przy rejestracji insertem do wszystkich tabel login a potem where wyszukiwać.
Tylko nie wiem jak operować w ten sposób na tabelach. Czytałem trochę o left join ale nie łapię za bardzo.

Przykładowy schemat:
Cytat
users
id,imie,wiek,gg

i druga
Cytat
info
id,imie,tel,mail,

Jak pisałem w jednej i w drugiej jest imię. Z góry dzięki za każdą pomoc.
tehaha
Cytat
wymyśliłem aby w każdej tabeli z której ma korzystać zalogowany użytkownik dać przy rejestracji insertem do wszystkich tabel login a potem where wyszukiwać.

jak to w tabeli? poziomy autoryzacji i dostępu to na poziomie skryptu zrób

a co do JOIN to w manualu mysql jest dokładnie opisane jak korzystać + w komentarzach chyba były przykłady
sadistic_son
Cytat(Croos22 @ 18.01.2011, 23:40:17 ) *
wymyśliłem aby w każdej tabeli z której ma korzystać zalogowany użytkownik dać przy rejestracji insertem do wszystkich tabel login a potem where wyszukiwać.
Zły pomysł, zdecydowanie powinieneś w każdej tabeli dać polet np. id_from_user typu int i tam wstawiać nr id usera. A właściwie dlaczego nie możesz do sesji dodać id usera po rejestracji? Podejrzewam że robisz to tak:
- sprawdzasz poprawnosc wszystkich danych
-jesli ok, to dodajesz nowego goscia do bazy
-tworzysz sesje
I pewnie nie możesz pobrac nowo dodanego id tak? W takim razie użyj mysql_insert_id.
Croos22
Wiadomo mam pole w tabeli które dzięki AUTO_INCREMENT numeruje każdy dodany rekord ale przy logowaniu nie mogłem przypisać do sesji identyfikatora a z loginem nie miałem problemu. A dlaczego mój pomysł nie jest dobry?
tehaha
może wyjaśnij dokładnie na czym polega Twój problem, a nie to, co Tobie wydaje się rozwiązaniem bo mam wrażenie, że w złą stronę kombinujesz
Cytat
Nie mogłem przypisać identyfikatora z bazy do sesji to wymyśliłem....
możesz to rozwinąć? nie możesz pobrać ID użytkownika czy co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.