Postanowiłem se dziś iż czas najwyższy nauczyć się tworzyć strony (HTML, CSS, PHP) . Siedzę więc od rana i składam jakiś podstawowy wygląd. Niestety nie idzie mi coś z wypozycjonowaniem stopki. Mój kod:
body{ padding-centre: 11em; font-family: Georgia, "Times New Roman", Times, serif; color: black; background-image: url(grafika/tlo4.png); background-attachment: fixed; } div{ position: relative; width: 1004px; margin: 0 auto; padding: 0px; } div.banner{ width: 1004px; height: 200px; background-color: #000000; } div.lewy{ position: absolute; left: 0px; top: 202px; width: 200px; height: 600px; background-color: #00A000; } div.tresc{ position: absolute; left: 202px; top: 202px; width: 600px; background-color: #4F4F4F; } div.prawy{ position: absolute; right: 0px; top: 202px; width: 200px; height: 600px; background-color: #00A000; } div.stopka{ position: fixed; height: 40px; bottom: 0; width: 1004; background-color: #00B000; }
Aktualnie stopka przyczepiona jest do dolnej krawędzi przeglądarki. Zależy mi jednak aby zawsze była przyczepiona do spodu najniżej umieszczonego diva. Czyli jeśli tekst w div.tresc jest krótki, stopka przylega do spodu div-ow prawego i lewego. Jeżeli natomiast tekstu w div.tresc jest bardzo dużo, stopka styka się z dnem tego właśnie div-a.
Mam nadzieję że nie namotałem za bardzo

PS. Poczytałem trochę forum i napotkałem na uwagi dotyczące zbyt częstego stosowania position-absolute, a nie bardzo wiem jak się bez tego obejść.