Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] get_file_contents i echo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Kuujo-
Problem wygląda w ten sposób:

W test.php mam:
  1. $wartosc

W index.php mam:
<?php
  1. $wartosc = "cos";
  2. $new = get_file_contents('test.php');
  3. echo $new;

?>

I po wejściu na index.php wyświetla się $wartosc, a chciałbym, żeby się wyświetlało cos....

Jak to zrobić?
ciekawskiii
Hehe, no to daj
  1. echo $wartosc;
-Kuujo-
Tak.. uprościłem to specjalnie, żeby problem był jasny. Chodzi o to, że na stronie zrobiłem system template'ów i kod wygląda na przykład w taki sposób:

$content = replace_keywords(get_file_contents('main.tpl'));

w main.tpl jest template strony głównej, który zawiera cały kod xhtml, a replace_keywords to funkcja, która zamienia moje słowa kluczowe na wartości zrozumiałe dla php.. tylko, że właśnie zamiast wyświetlać wartości wyświetla mi nazwy tych wartości i nie wiem co robię źle.
PanGuzol
eval
-kuujo-
ooo, to pomogło, dzięki! Teraz mam pytanie, czy taka metoda jest dobra, czy może powinienem zupełnie inaczej do tego podejść? Bo gdzieś wcześniej mi się obiło o uszy, że tego eval'a lepiej nie stosować, ale jeszcze wtedy nie wiedziałem, że on jest do tego właśnie.
Daimos
nie korzystaj z eval. Zamiast brać się za swój system szablonów, naucz się jakiegoś gotowego, poznasz zasadę działania (np. Smarty).
-Kuujo-
Zawsze korzystam ze Smarty i pewnie będę korzystał, ale tym razem, dla samej nauki i satysfakcji chciałem zrobić własny system. Poza tym, przeważnie moje projekty nie potrzebują większości funkcji, które oferuje Smarty, chciałbym mieć coś swojego co jest lekkie i prostsze.

No to już wiem, żeby nie używać eval. W takim razie w jaki sposób?

Spotkałem się z czymś takim:

1. include('main.tpl');
  2. $var = ob_get_contents();

Czy to jest lepszym rozwiązaniem?
PanGuzol
http://stackoverflow.com/questions/951373/...val-evil-in-php

Z tego co się orientuję to u Ciebie niema nic od usera.
Mephistofeles
Smarty to akurat nie jest dobry przykład, a nawet jeden z gorszych. Lepiej zastosować jakiś OPT, Twig czy PHPTAL. Szczególnie zainteresuj się Twigiem - z tego co pamiętam jest obecnie najszybszy.
-kuujo-
No raczej nie będzie nic od usera, no to już wiem jak to zrobić.

Dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.