Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]konwersja filmu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Johnas
Witam bo zbytnio nie rozumiem i nie wiem o co chodzi... Może ktoś mi pomoże i mi wytłumaczy co nie co... Bo głowię sie z tym 3 dzień i dalej jestem głupi z tym tematem. Otóż nie wiem jak działa konwersja. Z tego co wyczytałem to muszę mieć jakieś kodeki. Wyczytałem też gdzie są serwery z obsługą takich rzeczy ale w dalszym ciągu nie wiem z czym sie to je. Szukam jak tego używać ale nie ma nigdzie takiego tematu sad.gif może ktoś z was miał z takim czymś doświadczenie? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
darko
Co rozumiesz przez termin "konwersja"? z jakiej postaci na jaką ma się to odbyć?
Wrzuć źródło:
Cytat
Wyczytałem też gdzie są serwery z obsługą takich rzeczy

może komuś się zechce czytać, o co Ci chodzi, bo na razie niewiele wiadomo. Wybacz mój ton, ale zaintrygowałeś mnie tematem, a teraz będę Cie prosił o jego zmianę, bo dalej nie wiem, co to ma wspólnego z php? Może podane źródło cokolwiek rozjaśni.
wookieb
Jak działa to Ci nie powiemy. Od tego są grubsze książki
Jak zrobić to odpowiadam. FFMPEG
thek
Opisów konwersji nie ma co tykać. Najprościej rzecz ujmując to jest to proces, który zmienia postać pliku jednego formatu do innego. Jako że naprawdę rzadko zdarzają się jawne algorytmy konwersji bezpośrednio między formatami, to najczęściej dzieje się to na ten sposób, że następuje dekodowanie formatu X do jakiejś formy nieskompresowanej i dopiero z tej formy następuje kodowanie do formatu Y. Często oba te procesy (dekodowanie z X i kodowanie do Y) mogą iść równolegle, o ile dekodowanie przebiega tak samo szybko lub szybciej niż kodowanie. Jeśli nie to kodowanie będzie czekać na kolejną porcję danych do obróbki. Sam temat kodowania jest dość złożony, a algorytmów oraz narzędzi to robiących jest naprawdę wiele. Kodeki są wymagane by narzędzie wiedziało z jakimi algorytmami ma do czynienia. No chyba że bazowo informacje te zawiera z swoich bibliotekach, a więc zna już algorytm. Matematyka za tym stojąca to po prostu kosmos dla normalnych osób. Dla nich nic nie mówią takie wyrażenia jak: szybka transformata Fouriera, dyskretna transformacja cosinusowa, transformacja falkowa, kodowanie Huffmana, kwantyzacja, progowanie, próbkowanie sygnału. Na studiach akurat multimedia były moją specjalnością i uwierz, że takie ilości matmy są ciężko przyswajalne. Zwłaszcza, że algorytmy mają jeszcze swoje "bonusy" jak choćby w algorytmach stratnych odpowiedzialne za dopasowanie do modelu czułości ludzkiego ucha, czy usuwające nadmiarowe informacje, których człowiek nie słyszy ponieważ następuje "zasłanianie" się dźwięków nawzajem. W filmach choćby kompresja może polegać na innym zapisie obrazu niż tylko kombinowanie z RBG. Można na przykład w statycznym w miarę obrazie zapisywać tylko te fragmenty, które się zmieniają. Przydatne gdy tło jest dość jednolite i rzadko się zmienia. To naprawdę temat nawet nie na jedną, ale wiele grubych książek. Algorytmów jest wiele. By je opisać i specyfikacje jeszcze omówić takie jak MPEG to byś kawałek czasu stracił na przeczytanie, a przynajmniej kilka razy tyle na zrozumienie choć części tego co napisano smile.gif

Podobnie jak Wookieb polecam zapoznać się z ffmpeg. Świetne narzędzie, które sam wykorzystuję, gdy klienci kiepsko się znający ślą avi bo "chcą to umieścić w artykule, a nie mogą" winksmiley.jpg Dla mnie to jedna linijka w konsoli i mam ładny flv, który mogę znacznie mniejszym (przynajmniej kilkukrotnie) kosztem łącza do treści pchnąć skoro się upiera.
Johnas
dziękuje za zaangażowanie ale w dalszym ciągu nie wiem o co chodzi sad.gif Wiedziałem wcześniej że to ffmpeg koder ale nie wiem dalej jak zrobić taki upload. Czytałem nie jeden artykuł o tym kodowaniu nawet tłumacząc przez google i szukając angielskich fraz ale nie wiem o co chodzi. przepraszam was że jestem upierdliwy ale nadal uczę się php. Nie mogę ruszyć z portalem bo nie umiem zrobić uploadu z kodowaniem flv. Kurdę tak chce to zrozumieć bo kocham webmasterkę i dzięki wam wiele się nauczyłem. Zrozumiałem tyle że nie da się conwertować w locie tylko po przesłaniu filmu na serwer. tutaj ktoś polecał serwer gdzie jest coder zainstalowany ffmpeg. Serwer ten zwie się linuxpl.com. Rozmawiałem już o opłacaniu tego serwera ale najpierw muszę portal skończyć. Mam więc do was prośbę bo nie rozumiem tego (za co was przepraszam) i nie wiem jak zrobić tą zmiane sad.gif ;( może jakoś nakierujecie ? Dziękuje za wyrozumiałość
PanGuzol
Jak masz serwer z zainstalowanym ffmpeg to korzystając z exec konwertujesz sobie plik do jakiego formatu sobie życzysz.
thek
Całość przebiega w sposób:
1) uploadujesz plik na serwer
2) skrypt uruchamia, z użyciem exec, konwersję pliku do flv (to tylko jedna linijka z parametrami kilkoma). Obczaj dokumentację użycia ffmpeg a sam zobaczysz jakie to proste. Zaznaczam, że konwersja to proces dość obciążający zasoby i zależnie od wielkości pliku, może trochę czasu to zająć.
3) potem tylko zapis/przeniesienie (w ffmpeg i tak podajesz ścieżkę/nazwę pliku do zapisu) do odpowiedniego katalogu i to koniec.

Jak więc widzisz największa trudność to znaleźć tylko serwer, gdzie za pomocą exec ffmpeg będziesz mógł odpalić do konwersji smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.