Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem ze struktura i pozniejszymi zapyta
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sm0key
Witam

Mam nastepujacy problem. Otóż mam cała baze danych rozkładu jazdy MPK (forma papierowa) i zacząłem wrzucać to do tabel narazie mam tabele autobusy, przystanki i godziny odjazdów . Problemem jest dla mnie jak mam zaprojektować trasy w tablicach żeby mógł pożniej stworzyć wyszukiwarkę do tras.

Moim peirwszym pomysłem było stworzenie dla kazdego autobusu osobnej tabeli z przystankami na ktorych staje. I szukanie przez wszystkie tabele z tymi przystankami jednak pojawia sie błąd, ponieważ autobus jedzie w tą i spowrotem po te samej trasie. Więc do tego musze dodac jeszcze porównanie id. Np chcemy wyszukac z punktu a do d wiec id a musi byc mniejsze od d itd. Jak juz znajdzie trase musze dodac tabele z czasami przyjazdu na każdy przystanek i zniej wyszukiwać.

Mam więc pytanie czy jest jakiś inny sposób stworzenia takiej bazy może macie jakieś doświadczenia. Nie potrzebuje żeby za mnie zrobić strukture bazy ale pomysły rozwiazania takiego problemu.
party
Ja bym zrobył trzy tabele: linie_autobusowe( id, nr_lini ), przystanki( id, nazwa, id_lini ) i godziny( id, godzina, id_przystanku, id_lini ). To jest taki uproszczony schemat, ale myślę, że coś takiego powinieneś zrobić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.