Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]UPDATE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam,
Mam problem chciał bym aktualizować na biesząc ruchy użytkowników który są online. Pomyślałem żeby stworzyć warunek
jeżeli sesja = 1 to zapytanie mysql_query UPDATE rpg_users SET user_lastvisit='".time()."' WHERE user_id= <- Jaak zrobić żeby tu było id użytkownika pomyślałem nad $data['user_id]; ale sąd w tej zmiennej było by id usera ?

proszę o pomoc
lukaskolista
no wlasnie, skad?biggrin.gif my na pewno Ci nie powiemy, a samo sie nie "wezmie". Jak dla mnie temat bez sensu. Proponuje poczytac troche o zmiennych w php. Swoja droga dziwie sie, ze doszedles do zapytan SQL nie znajac podstawy podstaw, jaka jest zmienna.

Cytat
jeżeli sesja = 1
ciekawy warunek, na pewno taki zapis zadziala smile.gif Swoja droga sesja nigdy nie = 1, to jest technicznie niemozliwe. Zmienna moze = 1, ale nie sesja.
tehaha
po zalogowaniu użytkownika pobieraj jego ID i zapisuj w sesji
ghastblood
ok troszkę pomyślałem czy taka opcja ma jakieś szanse na poprawne działanie ?

1. $userdata = mysql_fetch_assoc($result);
  2. if (MEMBER) { $result = mysql_query("UPDATE rpg_users SET user_lastvisit='".time()."'' WHERE user_id='".$userdata['user_id']."'"); }
wookieb
Cytat(ghastblood @ 20.01.2011, 20:39:21 ) *
ok troszkę pomyślałem czy taka opcja ma jakieś szanse na poprawne działanie ?

A SKĄD my to mamy wiedzieć?
Poza tym kolega Ci napisał, abyś id użytkownika zapisywał w sesji. Skoro olewasz go ciepłym moczem (nie powiedziałeś dlaczego tego nie zrobiłeś) to po co w ogóle o cokolwiek pytasz na forum?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.