Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][HTML]jak połączyć formularz HTML, PHP i AJAXa?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Mam pewien problem z formularzem pobierania plików. No właśnie, słowem - kluczem jest tutaj formularz. Nie jest dla mnie problemem połączenie formularza HTML z poleceniami z PHP. Ale mi jest potrzebny formularz, do którego będę mógł dodawać więcej niż jeden plik, generalnie to n plików. Domyślam się, że trzeba przy pomocy AJAXa generować kolejne pola formularza. Jednak nie wiem jak potem do tych n pól się odwołać. Bo "tradycyjnie" to bym zrobił to jakoś tak:

1. <?php
  2. if(isset($_POST['wyslij'])){
  3. $plik1=$_POST['plik1'];
  4. }
  5. else{
  6. ?>
  7. <form method="post" action="formularz.php">
  8. <input type="file" name="plik1">
  9. </form>
  10. <?php
  11. }
  12. ?>

No tylko, że tutaj ma jedno pole formularza, a jakbym chciał mieć ich np. 10? Co wtedy? Może ktoś mi coś doradzić?
tehaha
najlepiej zaimplementować rozwiązanie tego typu http://valums.com/ajax-upload/

poza tym do plików odwołujesz się przez $_FILES i musisz ustawić enctype, to co napisałeś jest nie poprawne
sebap123
No zgodzę się, że nie jest to poprawne, to jest tylko zarys smile.gif Chodziło o myśl. A co do tego rozwiązania to już je widziałem, ale akurat nie wiem, jak je zaimplementować do swoich potrzeb, bo on bardzo mocno bazuje na JavaScripcie, którego ja niestety nie znam aż tak dobrze.
Może coś innego? smile.gif
tehaha
możesz na samym php, liczba input'ów niczego właściwie nie zmienia bo sobie w pętli foreach() to odbierzesz i przetworzysz tu masz link http://php.net/manual/en/features.file-upload.multiple.php

a tak na marginesie to, że czegoś nie znasz to nie jest powód do nieużywania tylko do nauczenia się, zwłaszcza jeżeli masz już gotowe rozwiązanie w którym nic nie trzeba zmieniać, a jeżeli już to po stronie php byś edytował a nie js
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.