Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przesuwanie div'ow (Pilne)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
M4rUd41
Mam problem. Mam 3 divy w nadrzędnym divie o szerokości 600px. Dwa są o nieustalonej szerokości i jeden o ustalonej. Powinny być ustawione w takiej kolejności: nieustalony - ustalony - nieustalony. Pierwszy nieustalony ma być, normalnie, po lewej stronie, a dwa pozostałe po prawej. Jeżeli dam im float: right, zamieniają się miejscami i jest coś takiego: nieustalony - nieustalony - ustalony. Jeżeli ustawie je odwrotnie (nieustalony - nieustalony - ustalony) z float: right, to ustalony zeskakuje na dół i jest pod nieustalonym po prawej stronie, nawet z ustawionym max-height nadrzędnego diva. Próbowałem już na różne sposoby ale za nic nie mogę tego ustawić. Please help! sad.gif
Kildyt
Marsz do kursu. tongue.gif
Float-y używa się tylko do opływania! Czasy IE 6 na szczęście już mijają i wszystko wraca do normalności.
Poczytaj o display w CSS-ie.

PS np. display: inline-block albo inline-table ustawi bloczki obok siebie.
ShadowD
Zaintrygowałeś mnie @Kildyt, możesz podać jakiegoś linka bo doszukać się nie mogę? Pierwszy raz słyszę, by nie używać float, może czas zmienić przyzwyczajenia. :-)

Ps. może się przyda - http://kurs.browsehappy.pl/CSS/Float
Ale tu nadal nie ma nic o nie używaniu, a jedynie umiejętnym.
Kildyt
W swoim poście ani słowa nie napisałem o tym, że floaty to samo zło i powinno się ich wystrzegać.
Floaty są potrzebne, ale obecnie są nadużywane z powodu nieznajomości odpowiednich sposobów wyświetlania elementów (display-ów).
M4rUd41
Poradziłem sobie inaczej. Po prostu wrzuciłem te 2 divy które miały być po prawej stronie w jeszcze jeden div i wszytko działa jak należy. Mimo to dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.