Hmm, no to faktycznie, nie miałem pojęcia, że AND ma pierwszenstwo przed OR, dodalem teraz nawias i wszystko dziala tak jak powinno, wielkie dzieki.
Moglbys moze jeszcze mi powiedziec jaka wartosc zwraca zapytanie "SELECT COUNT(*)..."? Chcialbym uzyskac ilosc rekordow spelniajacych dane warunki, zeby potem wyliczyc sobie offset - teraz chcialbym wyswietlic kilka poprzednich zdarzen, kolejne i pare nastepnych, co za tym idzie:
$q_offset = "SELECT COUNT(*) FROM `tb1` WHERE (`id_1`='{$v['id']}' OR `id_2`='{$v['id']}') AND `date` < CURRENT_TIMESTAMP()";
Chce zliczyc ilosc rekordow, ktore 'mialy' juz miejsce i wybrac z nich 3 ostatnie do syswietlenia (wedlug daty 3 ostatnie)
Czyli majac
20.01.2011
19.01.2011
24.01.2011
18.01.2011
16.01.2011
21.01.2011
Musze wyswietlic nastepujace rekordy w odpowiedniej kolejnosci:
19.01.2011
20.01.2011
21.01.2011
Dlatego chce wyliczyc offset (ogolna ilosc rekordow spelniajacych warunek - 3) i wtedy wyciagnac z bazy te 3 rekordy ostatnie spelniajace warunek. Nie wiem czy dobrze mysle, moze da sie to zrobic w inny sposob? Problem polega na tym, ze nie wiem jak wydobyc liczbe rekordow z tego zapytania, odziwo nigdy z niego nie korzystalem i sprawia mi trudnosci, nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi.
BTW. ciezko bedzie podac strukture bazy, bo narazie to sa 2 id i data, danych tez za duzo do testowania nie mam, tylko kilka rekordow rozniacych sie od siebie data.
@EDIT
Wartosc SELECT COUNT(*) juz uzyskalem, moj blad. Zastanawiam sie jednak czy nie mozna tego zrobic w inny sposob (tego co opisalem)
@EDIT2
Jeszcze jedno pytanko, odbiegajace juz troche od tematu - czy mozna w jednej bazie zastosowac oba typy tabel (MyISAM i InnoDB)

Pytam, ponieważ w bazie mam tabele, z ktorych bede de facto tylko odczytywal wartosci (cos jak katalog), ale mam tez takie, ktore beda czesto modyfikowane (przewaznie UPDATE).