Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie sie mysql z localhost.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
waqmaz
ERROR 1045 <28000>: Access denied for user '0DBC'@'localhost' <using password: no>

Pomógłby ktoś? Błąd wyświetla się w konsoli cmd, gdy wpiszę "mysql".
Crozin
Taa... pewnie dlatego, że wypadałoby podać nazwę użytkownika i ewentualne hasło.
waqmaz
Chodzi o nazwę użytkownika komputera? Bo wiem, że MySQL może stworzyć anonimowego o nazwie root, chyba nie o niego chodzi?

Wogóle nie mogę się zalogować do MySQL. Powinienem mieć efekt z powitalnym oknem typu: "Welcome to the MySQL Monitor", no ale nie mam tego.

Dopiero zaczynam z tą bazą pracować, no ale nie potrafię się połączyć.
d3ut3r
spróbuj tak:
Kod
mysql -u nazwa_uzytkownika -p -D nazwa_bazy

chodzi o nazwę użytkownika bazy danych nie nazwę użytkownika komputera.
waqmaz
No nie wiem na prawdę. Właśnie odinstalowałem MySQL w ten sposób:

Uploaded with ImageShack.us

I nadal nie działało, więc zrobiłem format komputera i zainstalowałem od nowa :PHP pod appache, localhost i mySQL 5.5 i nadal nie działa.

W ogóle to, gdzie powinno się tworzyć bazę danych, oraz użytkownika bazy danych?
Ja zazwyczaj otwierałem 'MySQL Monitor' i tam się wpisywało hasło, jednak nie mogę się połączyć w związku z tym błędem, jaki napisałem na początku. Denerwuje mnie to troskę =/

Jeśli się łącze jako root to dostaję taki błąd: ERROR 1045 <28000>: Access denied for user 'root'@'localhost' <using password: no>

Wydaje mi się, że to dlatego, iż nie jest stworzony żaden użytkownik bazy danych, tylko, że to jest dziwne bo hasło ustalałem, ale nigdzie nie widziałem czegoś typu: "nazwa użytkownika: ' '"

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38885 to takż enie pomaga.
d3ut3r
Zainstaluj sobie pakiet xampp
waqmaz
Jakim cudem on waży tak dużo.
Za pół godziny mi się pobierze, to będę pisał. Na razie spróbuję przeinstalować mysql jeszcze raz.
Dzięki stary.

tylko, że nie wiem po co mi xampp jeśli mam już apache.
d3ut3r
odinstaluj wszystko podałem Ci XAMPP ponieważ nie musisz bawić się z konfiguracją wszystkiego, no chyba że tworzysz serwer który będzie ogólnodostępny to nie instaluj XAMPP smile.gif jeżeli jednak potrzebujesz poligonu do ćwiczeń to nada się idealnie.
waqmaz
Chodzi po prostu o to, że wcześniej wszystko działało. Ładnie sobie skonfigurowałem PHP i git. Po formacie komputera zrobiłem wszystko tak samo, ale już nie działa. Dziwne...
Nawet gdy otwieram mysql monitor to on od razu się zamyka. Widać go przez niecały ułamek sekundy.
d3ut3r
a o tym szczególe zapomniałeś wspomnieć smile.gif być może nie wystartował serwer mysql w ogóle. Jesteś pewien że po uruchomieniu komputera serwer mysql również został uruchomiony ? żeby tak się działo mysql powinien być zarejestrowany jako usługa systemowa.
waqmaz
MySQL jest zarejestrowany jako usługa systemowa, gdyż w Panelu > Narzędzia Administracyjne > Usługi , usługa MySQL jest włączona smile.gif Nadal nie wiem dlaczego nie da się tego połączyć do localhost, ale i tak podziwiam Ciebie za to, że próbujesz mi pomóc heh.

Zaporę sieciową też mam wyłączoną, a także wyłączona dla połączeń lokalnych. Jednak nic to nie zmieniło. Kurcze, już nie mogę wytrzymać chciałbym w końcu połączyć mój projekt z MySQL ; /
Crozin
Cytat
Zainstaluj sobie pakiet xampp
I w czym to ma niby pomóc?

Co do tematu. Tak masz skonfigurowaną bazę danych, że wymagane jest podanie konkretnego użytkownika (i jego hasła jeżeli takowe posiada) przy logowaniu się do niej. Zapewne istnieje użytkownik root (nie, to nie jest użytkownik anonimowy tylko główny administrator bazy), który będzie miał jakieś tam hasło. Pewnie ma jakieś typowe (standardowe to "" (pusty ciąg), "root", "pass", "password"), albo to które podałeś instalując bazę danych.
waqmaz
wpisuję więc tak:

1. mysql -h nazwa_kompa -u uzytkownik -p

No i nic...

W sumie wygląda to tak:

1. mysql -h wojtek -u root -p

No i teraz powinien mi się wyświetlić monitor mysql i spytać o hasło i co?
No fakt, wpisałem hasło, a tu wyskakuje coś takiego:

Czyli mamy kolejny błąd do rozwiązania = /

EDIT: Brawo \ o /
Udało się, gdy wpisałem samo mysql -u root -p
Okno mnie spytało o hasło no i jestem w monitorze. Jest jednak jeden problem. Skoro nie zadziałało z parametrem '-h' to znaczy, że wpisałem złą nazwę komputera czyż nie? Wie ktoś gdzie sprawdzić jaka jest nazwa? Bo to chyba nie jest to w mój komputer > właściwości? Wpisałem z tamtąd nazwę także i nie zadziałało. = | Katastrofa.

Uploaded with ImageShack.us

Up^

Cytat
Tak masz skonfigurowaną bazę danych, że wymagane jest podanie konkretnego użytkownika (i jego hasła jeżeli takowe posiada)

Skąd wiedziałeś?
d3ut3r
Z założenia miało to pomóc w szybszym rozpoczęciu właściwej pracy smile.gif faktycznie rada ma nie wiele wspólnego z problemem ale jeżeli nie stawia się serwera "produkcyjnego" lub po to aby ćwiczyć sam proces instalacji Apache MySQL PHP itd to zainstalowanie XAMPP jest moim zdaniem całkiem rozsądnym wyjściem.
Crozin
Nie łączysz się do zewnętrznej bazy danych, więc cały parametr HOST (-h) możesz sobie darować. A jeżeli już chcesz z tego korzystać (co w tym przypadku jest bezsensowne) to adres do jakiego powinienieś się łączyć to 127.0.0.1 (ewentualnie "localhost").
d3ut3r
-h to adres hosta, jeżeli serwer jest na tym samym komputerze to możesz to pominąć lub wpisać localhost
waqmaz
Dzięki ludzie, temat do zamknięcia : ) Naprawdę mi pomogliście.
karolo_k
Uruchom->cmd->mysql ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.