Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kilka spraw dotyczących GET i wartości przez nie przekazywanych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b4rt3kk
Witam, mam pytanie, czy da się odczytać zawartość tablicy GET, konkretnie $_GET, element po elemencie, nie znając nazw (indeksów) tych elementów, taki o to przykład:

1. www.costam.pl?a=war1&b=war2&c=war3

z tego za pomocą sizeof($_GET) mogę się dowiedzieć, że w pasku adresu przekazano 3 zmienne, ale jak je odczytać, bez podawania ich nazw konkretnie, to znaczy jest to możliwe, ale chodzi mi o automatyzację pracy, nie chce takiego czegoś by wyłuskać wartości:

1. $zmienna1=$_GET['a'];
  2. $zmienna2=$_GET['b'];
  3. $zmienna3=$_GET['c'];

chce to zautomatyzować w pętli, tylko jak?

1. for ($i=0; $i<sizeof($_GET); $i++) {
  2. //tutaj pewne akcje dla kolejnych i ważne, by wszystkich elementów tablicy $_GET, właściwie to chciałbym każdą $_GET puścić automatycznie przez inną funkcję napisaną przeze mnie, czy foreach(...) znajdzie tu zastosowanie? Tak by funkcja wykonywała się dla każdego elementu z tablicy $_GET, np. mojafunkcja($_GET['a']), później to samo dla b, dla c, itd.
  3. }

W skrócie, wiem, że pewne argumenty, będą przekazanie poprzez $_GET, wiem ile ich może być, tyle, że nie będę znał ich nazw (indeksów tablicy), ale dla każdej zmiennej z tej tablicy chciałbym wykonać pewną akcję.
Istalacar
  1. <?php
  2. foreach($_GET as $key => $value)
  3. echo $key.' => '.$value.'<br/>';
  4. ?>

Poza tym sugeruję czytanie manuala php. Jest naprawdę dobrze napisana i naprawdę pomocna:-).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.