Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Uruchomienie w NetBeans
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
IceManSpy
Witam

Mam problem z uruchomieniem Zenda z poziomy NetBeansa. Kiedy chcę zrobić register provider dostaję błąd:
Cytat
Fatal error: Class 'Zend_Tool_Framework_Provider_Abstract' not found in C:\Program Files\NetBeans 6.9.1\php\zend\NetBeansCommandsProvider.php on line 51

Problem w tym, że tam takie coś istnieje!

Podam krok po kroku co zrobiłem:
(sugerowałem się tym tutorialem: http://www.bogartcomputing.com/web-program...rial-revision)
1. Zainstalowałem xmapp'a (C:\xampp)
2. Mam katalog z Zendem (C:\Zend) a tam bin , library i inne (full paczka)
3. Dodałem zmienną środowiskową:

4. Z jakiegoś tutoriala miałem od komentować: Include conf/extra/httpd-vhosts.conf (było od komentowane) potem w php.ini dodałem w include_path = ".;C:\xampp\php\pear\;C:\Zend\library" i miałem od komentować: extension=php_pdo.dll i extension=php_pdo_sqlite.dll (było od komentowane)
5. Zrobiłem restart kompa

Teraz odpalam NetBeans'a wchodzę w opcje i ustawiam w PHP -> Zend C:\xampp\php\zf.bat (próbowałem też po kliknięciu na Search... C:\Zend\bin\zf.bat , ale też nie działa). Nastepnie w PHp -> Genereal ustawiłem interpreter na C:\xampp\php\php.exe i Global include path: C:\xampp\php\PEAR

Klikam na Register Provider i pokazuje mi się w output przy enable config.provider NetBeansCommandsProvider:
Cytat
Fatal error: Class 'Zend_Tool_Framework_Provider_Abstract' not found in C:\Program Files\NetBeans 6.9.1\php\zend\NetBeansCommandsProvider.php on line 51
singles
Nie mam NetBeansa, tak więc nie przetestuje, ale jedno rzuca mi się w oczy - PATH w ustawieniach systemowych zaczyna się od ";". Z tego co mi wiadomo, nie powinno. Średnik jest tam po to, żeby oddzielić ścieżkę od pozostałych, z tym, że tutorial zakładał, że będziesz to "doklejał" na końcu zmiennej PATH. Może pomoże.
adasiu
Miałem dokładnie ten sam problem z xamppem. Próbowałem później zainstalować zend server i nie pomogło. Postawiłem więc świeżego windowsa z zend serverem i teraz śmiga aż miło. Jedne co przyszło ustawić w netbeansie to w zakładce general
Kod
C:\Program Files\Zend\ZendServer\bin\php.exe

i w zakładce Zend
Kod
C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\bin\zf.bat
IceManSpy
W końcu udało mi się odpalić Zenda. Skopiowałem całe library do folderu php/PEAR/zend i pliki z bin do php. I teraz NetBeans widzi, tworzy projekt, ale nie mogę zarejestrować go jako Providera oraz nie działa konsola.

Gdy klikam PPM na projekcie i wybieram Zend->Run command to dostaje takie coś:

Klikam na tak i po chwili dostaję takie okienkoL

Jak kliknę ok, to takie okienko mam jako ten "konsola":

Na dole na output mam takie coś:

A w konsoli Windows jak widać działa:

Takie mam ustawienia General (czy musi być dodane to w include path? >czerwony prostokąt<):

A takie Zenda:

Jednak wolałbym używać tego z NetBeansa. Dzieje się tak na Win7, na XP jest ok (drugi komp).
gagatek
chciałem troszkę odświeżyć temat. Mam podobny problem. Projekt w NB tworzy mi się normalnie ale gdy chcę za pomocą NB wchodze w "Run command" Wyskakuje mi okienko z inf. "no commands found do you want to register netbeans provider" Kliknę nie, nic się nie dzieje, kliknę tak wyskakuje "Provider registred, rewiev Output window for possible errers" i w outpucie mam coś takiego
"
User has no config file.
An Error Has Occurred
Client has no persistent configuration.

Zend Framework Command Line Console Tool v1.12.3
Details for action "Enable" and provider "Config"
Config
zf enable config
zf enable config.manifest class-name
zf enable config.provider class-name

Done."

Nie mam pojęcia co z tym zrobić, ścieżki i zmienne środowiskowe mam dobrze ustawione. Koszystam z NB 7.3.1, win 7 i xampa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.