Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .SQL a wiersz poleceń [NEED HELP]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
waqmaz
Witajcie mam dla was kolejne pytanie. Nistety książka PHP i MySQL z której korzystam jest bardzo nie dokłądna i nie zbyt rozumiem jak właściwie działa to tworzenie bazy i logowanie się do niej.

W wierszu poleceń mysql stworzyłem taką tabelę:

1. CREATE TABLE klienci
  2. ( klientid int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  3. nazwisko char(50) NOT NULL,
  4. );

Na co mi odpowiedział musql: Query OK, 1 row affected (0.06 sec) - czy jakoś tka podobnie, co oznacza, że się tabelę udało stworzyć z powodzeniem.

Teraz mam pytanie.

Czy jak stworzę w pliku.sql np. dane_klientow.sql i umieszcze w nim:
  1. CREATE TABLE klienci
  2. ( klientid int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  3. nazwisko char(50) NOT NULL,
  4. );

czyli to samo, co w wierszu poleceń to wypłynie jakaś znacząca różnica?
Aha, i jak się zalogować teraz poprzez wiersz poleceń do dane_klientow.sql?

A i jeszcze jedno, czy jeśli stworzę bazę danych create database blabla; i różne tabele, to czy one przypadkiem nie zapisują się w pliku, który jest automatycznie tworzony? Wtedy by jego nazwa wyglądała tak: blabla.sql i w tym były by te tabele? Bo nic nie rozumiem, książka karze mi tworzyć w wierszu poleceń, a potem jest pokazane jak powinien wyglądać cały kod stworzony w tym wierszu poleceń, ale ten pokazany cały kod jest zapisany w pliku.sql. Więc chyba się tworzy jakoś automatycznie, ale mi się nie utworzył, nie wiem co jest grane.
Będę wdzięczny za pomoc smile.gif

NAPRAWDĘ JUŻ MI DZIŚ NIKT NIE POMOŻE? sad.gif
trafas
Z tego co napisałeś wynika, że książka skonstruowana jest w ten sposób, że najpierw omawiany jest dany przykład "krok po kroku", a później zebrany jest cały kod w jednym pliku.

Takie podejście ułatwia zrozumienie tematu.

Podczas wykonania zapytania w konsoli, tworzony jest tylko wynik zapytania (nowa baza, tabela czy dane )- zapytaie nie jest zapisywane w żadnym pliku .sql

Zamiast pisać bezpośrenio w konsoli, możesz stworzyć całą strukturę bazy/tabel w pliku tekstowym i zapisać go później z rozszerzeniem sql np. dane_klientow.sql. Tak jest łatwiej wprowadzać wszelkiego rodzaju poprawki, niż za każdym razek pisać kod w konsoli.
Przy wykonywaniu kodu z pliku pamiętaj o umieszczeniu na początku wskazania bazy danych, z jakiej będziesz korzystał:
  1. USE moja_baza
  2. ... reszta kodu ....

No chyba że tworzysz nową to wtedy wrzucasz:
  1. CREATE DATABASE moja_baza
  2. USE moja_baza
  3.  
  4. ... reszta kodu ....

Następnie z wiersza poleceń ( nie będąc zalogowanym do sql-a ) możesz wykonać ten kod, wpisując:
mysql -u nazwa_uzytkownika -p < dane_klientow.sql

Po naciśnięcu ENTERA będziesz musiał podać hasło dla swojego użytkownika i to wszystko.
Jeżeli wszystko poszło jak należy będziesz miał utworzoną bazę/tabelę.
Jeżeli nie to mysql wyrzuci ci błąd.

Musisz jeszcze pamiętć, że jeżeli nie masz dodanego mysql do zmiennych środowiskowych, to kod sql powinienć wrzucić do katalogu bin: np:. C:\wamp\bin\mysql\mysql5.0.45\bin\

Sugeruję ci skorzystanie z edytora bazy mysql np: HEIDISQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.