Mam problem z pewnym zadaniem. Mam jedno rozwiązanie ale jakoś mnie to nie zadowala.
Chodzi o takie zapytanie:
SELECT * FROM users u WHERE u.image<>'' AND u.user_id<>'15' AND u.user_id NOT IN (SELECT v.user_id FROM voting v WHERE v.voter_id='15') ORDER BY RAND() LIMIT 1
w tabeli 'users' jest kilka tysięcy wpisów a w voting jest tez kilka tysiecy (ale bedzie o wiele wiecej - bo tu zapisywane sa dane zwiazane z pewnym glosowaniem na stronie i kazdy użytkownik glosuje po setki razy). Takie zapytanie niestety jest tak pamięciożerne że siada mi cała strona.
Zmieniłem to na takie coś że najpierw zbieram dane do tabeli z tego zapytania:
SELECT v.user_id FROM voting v WHERE v.voter_id='15'
i podstawiam do zapytania gotową listę użytkowników:
SELECT * FROM users u WHERE u.image<>'' AND u.user_id<>'15' AND u.user_id NOT IN ($tablica_uzytkownikow) ORDER BY RAND() LIMIT 1
ale wyczytałem na róznych forach dyskusyjnych że NOT IN generalnie nie jest szybkie i ze jak $tabela_uzytkownikow bedzie zawierac tysiace wartosci to moze powodować to duże opóźnienia...
Jakiś pomysł na inne rozwiazanie?
Generalnie wyglada to tak że uzytkownik A dostaje losowego użytkownika do glosowania (powidzmy ze glosuje na to czy mu sie podoba czy nie). Ma dwie odpowiedzi. TAK lub NIE. Po zaglosowaniu zapisywane jest do bazy do tabeli VOTING voter_id (czyli ten uzytkownik A), user_id (czyli ta osoba na która glosowano) no i sama odpowiedz.
Po zaglosowaniu trzeba wylosowac nastepnego uzytkownika do głosowania, ale oczywiscie nie moze to być osoba na którą juz glosowalismy
Tabele mamy takie:
USERS:
user_id
image
VOTING
voter_id
user_id
Z gory dzieki za pomysły!