Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wrzucenie na główną stronę skryptu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
morarz
Hejka,

Mam takie lajkoniczne pytanie. Mam skrypt imienin który zajmuje 500 linijek kodu ale nie chce go wrzucać do header.php bezpośrenio.

Chcę utworzyć nowy plik imieniny.php i tam wrzucić te 500 linijek kodu. A header.php chcę dodać jedną linijkę kody żeby wyświetlil wszystko z tego pliku. Jak to zrobić ?
Ulysess
w header.php zrób
include('imieniny.php');
morarz
OK dzięki. A dlaczego mi nie działają te imieniny co robię źle ?

Bo mam tak:

skrypt imienin

1. <?
  2. // Imieniny
  3. // slawek- - skrypt
  4. // Buzol - dane
  5. // kontakt: slawek@irc.pl
  6.  
  7. $czas = time();
  8.  
  9. $miesiac = date("m",$czas);
  10. $dzien = date("j",$czas);
  11.  
  12. $imieniny = file("$miesiac.txt");
  13.  
  14. ?>

W pliku imieniny.php który jest w folderze imieniny. W tym folderze są też pliki txt podzielone na miesiące z nazwami imieni.

W pliku header.php mam tak:

1. <div id="pasek_data">
  2. <p>
  3.  
  4. <?php
  5.  
  6.  
  7.  
  8. include('imieniny/imieniny.php');
  9.  
  10. $dzien = date('d');
  11. $dzien_tyg = date('l');
  12. $miesiac = date('n');
  13. $rok = date('Y');
  14.  
  15.  
  16. $miesiac_pl = array(1 => 'stycznia', 'lutego', 'marca', 'kwietnia', 'maja', 'czerwca', 'lipca', 'sierpnia', 'września', 'października', 'listopada', 'grudnia');
  17.  
  18. $dzien_tyg_pl = array('Monday' => 'Poniedziałek', 'Tuesday' => 'Wtorek', 'Wednesday' => 'Środa', 'Thursday' => 'Czwartek', 'Friday' => 'Piątek', 'Saturday' => 'Sobota', 'Sunday' => 'Niedziela');
  19.  
  20. echo $dzien_tyg_pl[$dzien_tyg].", ".$dzien." ".$miesiac_pl[$miesiac]." ".$rok."r.".$imieniny[$dzien-1];
  21. ?>
  22.  
  23. </p>
  24. </div>

.$imieniny[$dzien-1]; odpowiada za imieniny ale nie działa ścieżka jest zła czy co ?
Stronę mam na Wordpressie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.