Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: datatime, data, zabawy z datami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
esos
bawię się taką tabelką:

1. CREATE TABLE `zadanie` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `wlasciciel` int(11) NOT NULL,
  4. `opis` text NOT NULL,
  5. `ip` varchar(30) NOT NULL,
  6. `wpisano` datetime NOT NULL,
  7. `termin` datetime NOT NULL,
  8. `kategoria` int(11) NOT NULL,
  9. `stan` int(2) NOT NULL,
  10. `priorytet` int(2) NOT NULL,
  11. PRIMARY KEY (`id`)
  12. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=165 ;

chciałbym wyciągnąć sobie zadania, które mają termin wykonania późniejszy niż dzień dzisiejszy. używam do tego zapytania:

1. SELECT * FROM zadanie WHERE wlasciciel=1 AND termin > curdate() AND stan=1 ORDER BY opis;

Działa to, jednak dziwię się nieco, bo curdate() teoretycznie zwraca datę bez godziny, minut itd, a w `termin` mam zawartość jako datatime. Czy curdate() przy porównaniu do pola datatime zakłada, że data jest z czasem 00:00:00 ? orientuje się ktoś może?

2ga sprawa:

chciałbym mieć zadania, które mają termin na dziś, bez względu na godzinę. kombinowałem z curdate:

1. SELECT * FROM zadanie WHERE wlasciciel=1 AND termin = curdate() AND stan=1 ORDER BY opis;

gleba, zapytanie niepoprawne. I tu pytanie do Was: jak sprawnie wyciągnąć z `termin` wartość, którą będzie można z powodzeniem przyrównać do curdate()?

pytanie trzecie: chciałbym uzyskać w wyniku zadania, które mają `termin` pomiędzy dniem jutrzejszym, a 'dniem-za-7 dni':

1. SELECT * FROM zadanie WHERE wlasciciel=1 AND termin BETWEEN curdate() + interval 1 day AND curdate() + interval 7 day AND stan=1 ORDER BY opis;

powyższe zapytanie oczywiście sypie błędami. mogę prosić o podpowiedzienie poprawnej składni?
Smertius
1. raczej tak, ale ręki sobie nie dam uciąć
2 http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...l#function_date
3 http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...unction_adddate
esos
szczęka opada... nie zwrocilem uwagi, ze mysql query browserze sygnalizuje niedomkniecie poprzedniego zapytania...
i tak dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.