Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Przesylanie formularzem informacji z pol wyboru checkbox/radio
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam,
Mam pytanie: czy w ogóle jest możliwe w jakiś sposób przesłanie danych z formularza input type="radio"?

Opiszę, co chciałbym zrobić: Istnieją powiedzmy 4 pola wyboru typu radio/checkbox. Chciałbym, żeby dało się wybrać tylko jedno z nich, co przesyłałoby informację do pliku .php do odpowiedniej zmiennej, od ktorej wartosci zalezaloby dodanie do odpowiedniej tablicy w bazie, np ktos pisze notatke nt. pewnego dzialu (kazdy dzial to osobna tabela w bazie), i zeby po tym caly rekord trafial tam

1. INSERT INTO '$tablica' ('notatka','podpis','email') VALUES ('$notatka','$podpis','$email');

A to formularz:

1. <input type="radio" name="tabela"> Dodaj notatke do dzialu pilka nozna
  2. <input type="radio" name="tabela"> Dodaj notatke do dzialu siatkowka
  3. <input type="radio" name="tabela"> Dodaj notatke do dzialu koszykowka
  4. <input type="radio" name="tabela"> Dodaj notatke do dzialu lekkoatletyka
  5. <input type="text" name="notatka">
  6. <input type="text" name="podpis">
  7. <input type="text" name="email">
  8.  

i tu będzie np.
  1. $tresc = $_POST['notatka']

itd. ale jak przeslac informacje o tym, do ktorej tabeli rekord ma byc dodany ?

wookieb
Panie. HTML http://www.kurshtml.boo.pl/html/pole_opcji,formularze.html
Cytat
Pamiętaj aby wszystkie pola tego typu, które dotyczą tego samego pytania, nosiły koniecznie taką samą nazwę! Dodatkowo atrybut value="..." jest tutaj absolutnie konieczny - musi on być inny dla każdej możliwości odpowiedzi!
hyhyhy
Ano, przekombinowałem, i to mocno smile.gif Dzięki wielkie, wyleciało mi to kompletnie z głowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.