Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o pomoc z rozbudowanym pytaniem.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jestemPolakiem
Witam Serdecznie

Mam do was serdeczną prośbę o pomoc. Znalazłem dość ciężki problem, i nie wiem jak sam się z nim uporać. Próbowałeś wyciągać dane na wiele sposobów, ale żaden z nich nie był dość trafny. Na początku umieszczę wam tutaj moją całą bazę danych, aby było wam lepiej pracować przy pomocy:

Cytat

Teraz powiem co powinno robić zapytanie - pobiera ona `guilds`.`name`, `guilds`.`owner` oraz 5 rekordów z tabeli `players`, które mają największą wartość `players`.`level`, i ich `players`.`rank_id` jest równy `guild_ranks` WHERE `guild_ranks'.`guild_id` = (obecnemu) `guilds`.`id` - do tego ma pobierać wyłącznie 5 takich wpisów, i segregować je względem sumy wszystkich rekordów players`.`level`spełniający ten powyższy warunek (ten z `guild_ranks`) . Wiem, że trochę trudno zrozumieć, więc teraz napiszę szybko po polsku dla ścisłości tekstu, ma pobierać 5 najlepszych gildii (chodzi tu o sumę poziomów postaci), a do tego ich nazwy i poziomy (tylko pięciu), czy np. pierwsza gildia, 5 postaci, druga gildia, 5 postaci. itd. Najlepiej gdyby było to w jednym zapytaniu, bo jak robiłem w dwóch to strasznie długo się wczytywało. Mam bardzo dużo wpisów w bazie.

Dziękuje biggrin.gif

trafas
Witam,

Dorzuć jeszcze przykładowe dane do tabel, z których zapytanie ma wyciągnąć dane ( najlepiej tyle, żeby można było to przetestować ) oraz przykładowy wynik, jaki cię interesuje dla tych przykadowych danych.
jestemPolakiem
Dane przecież możecie wprowadzić przykładowo. Ja nie mogę udostępniać danych z bazy danych. Mogę tylko wam dać taki mały przykład robiony na szybko:

Cytat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.