Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Dane z formularza do cookie, maja opoznienie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bercow
Witam.

Mam taki problem, mamy formularz, dane z niego ida do POST, strona sie odswierza, z POST sa wczytywane do cookie, i nizej powinny sie wyswietlic, ale dostepne sa dopiero w nastepnym odswiezeniu, a po jeszcze nastepnym przeladowaniu podmieniaja sie na obecne dane z form, wiec na puste wartosci.

Jak wczytac dane bezposrednio do cookie, wywolac je po klikneciu przycisku Wyslij, wczytac ponownie do form, jezeli nie wczytamy, nadpisza sie pustymi polami, ew. mozna zrobic if sprawdzajacy czy sa puste, ale to setcookie w pierwszej linijce mnie juz meczy. Pisze o polach select i input
nospor
http://pl.php.net/manual/pl/function.setcookie.php
Cytat
Once the cookies have been set, they can be accessed on the next page load with the $_COOKIE
bercow
@nospor Nikt nie odpowiadal, pomyslalme, ze z kodem bedzie latwiej, a i moze napisalem malo zrozumiale

Ale dzieki Ci i za to, a jak ominac taki problem, co zrobic aby ciasteczka byly widziane odrazu, dodac dodatkowe przeladowanie jakos, aby strona dwa razy sie przeladowala ?

Druga sprawa, nie chce aby te dane ginely, jak ktos pusty form wysle, ale widze, ze nie do konca to dziala z select, tzn. jak klikam caly czas szukaj, to dane nie znikaja, ale jak dwa razy klikne na pasek adresu i potwierdze enterem, to dane z pola select znikaja.

I na sam koniec, jak wczytac te dane do form, raz do pola select, tutaj nie mam w ogole pomyslu, druga sprawa do pol input, poprzez opoznienie dajac takie cos jak nizej, dane bede mi skakac, raz jedne raz drugie, i wczytywac sie na zmiane
  1. .........................
  2. <?php
  3. $dane1 = $_REQUEST['dane1'];
  4. $dane2 = $_REQUEST['dane2'];
  5. ?>
  6. <div id="form">
  7. .........................
  8. <input value="<?php echo $dane2; ?>" type="text" id="from" name="dane2"/>
  9. .........................

1. <?php $dane2 = $_POST['dane2']; $dane1 = $_POST['dane1']; if ($dane1 <> '0' || null) setcookie("dane1", $_POST['dane1']); if ($dane2 <> '' || null)setcookie("dane2", $_POST['dane2']);?>
  2.  
  3.  
  4. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
  5. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  6. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="pl" xml:lang="pl">
  7. <head>
  8. <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=utf-8" />
  9. </head>
  10. <body>
  11. <div id="form">
  12. <form action="file.php" method="post">
  13.  
  14. <select name="dane1">
  15. <option value="0" ></option>
  16. <option value="dane11">dane1 1</option>
  17. <option value="dane12" >dane1 2</option>
  18. <option value="dane13" >dane1 3</option>
  19. </select>
  20.  
  21. <input value="" type="text" id="from" name="dane2"/>
  22. <button type="submit" >Szukaj</button>
  23. </form>
  24. <?php
  25. $dane1 = $_REQUEST['dane1'];
  26. $dane2 = $_REQUEST['dane2'];
  27. echo $dane1;
  28. echo $dane2;
  29. ?>
  30. </body>
  31. </html>
nospor
Cytat
Nikt nie odpowiadal, pomyslalme, ze z kodem bedzie latwiej, a i moze napisalem malo zrozumiale
To się wówczas usupełnia posta o kod, a nie zakłada kolejny temat.

Kawał:
żona: to nasze dziecko takie brudne, zaniedbane...
mąż: to co, myjemy czy robimy drugie?

Ty jesteś jak ten mąż - chcesz robić drugie zamiast poprostu umyć.
bercow
Przypomniales mi, ze mialem umyc wlosy, gdyby mozna jeszcze edytowac posta pierwszego, np. do czasu stworzenia drugiego,a nie tlyko czasowo, to moze.... moj blad, wybacz

Czy pole select moze posiadac wartosc value="xxx" i jak tak jak ja zdefiniowac.
Daiquiri
Przecież już masz value w select.
bercow
Ale tworzac np. takie cos, i tak wczytany bedzie value="1", a chcial bym, aby domyslny byl "2"

1. <select value="2" name="dane1">
  2. <option value="1" >1</option>
  3. <option value="2" >2</option>
  4. <option value="3" >2</option>
  5. <option value="4" >3</option>
nospor
Cytat
gdyby mozna jeszcze edytowac posta pierwszego, np. do czasu stworzenia drugiego,a nie tlyko czasowo, to moze.... moj blad, wybacz
Mozesz napisac nowy post smile.gif Zostanie on automatycznie dołączony do pierwszego smile.gif
bercow
normalnie

nastepnym razem tak bedzie, a moze co do problemow masz jakis pomysl ?
Daiquiri
Wyświetli Ci się to, co masz w value. Nie rozumiem co znaczy "tworząc takie coś".
bercow
"tworząc takie coś" mialo oznaczac "piszac takie cos", a wlasnie nie wystwtli mi sie to co mam w value

tutaj jest link http://bercow.viphost.pl/file.php zaznaczone jest value="2", ale i tak wyswietlone jest "1"

1. <select value="2" name="dane1">
  2. <option value="1" >1</option>
  3. <option value="2" >2</option>
  4. <option value="3" >2</option>
  5. <option value="4" >3</option>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.