Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Szyfrowanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Mam takie pytanko czy jest możliwość zaszyfrowania danych użytkownika w bazie?
Chodzi mi o to , żeby użytkownik po zalogowaniu mógł odczytać swoje dane i je modyfikować.
Jednocześnie po zapisaniu ich do bazy będą one nie czytelne ?
Każdy użytkownik po rejestracji ma mieć generowany unikalny kod np. H67W1DFT.
Dzięki temu kodowi będzie szyfrował swoje dane i odszyfrowywał. Pytanko tylko jak można to zrobić .
Będę zobowiązany za linka lub naprowadzenie na coś takiego.

wookieb
Szukasz algorytmu? Jeżeli tak to MCRYPT
redelek
hmmm, szukam czegoś co nie da w łatwy sposób odczytać danych w bazie bez podania klucza.
Bezpieczny na tyle , żeby nie odszyfrować w kilka sekund a jednocześnie łatwy w zmianach edycja danych ( przez użytkownika )

popatrzę na MCRYPT
wookieb
Dlatego jest mcrypt smile.gif
Nie złamiesz tego szybko bez klucza a przy edycji danych przez usera dane odszyfrowujesz.
nospor
Ale ja sie tylko z ciekawości spytam: po co? Przed kim te dane mają być chowane?
redelek
przed CBA sad.gif
Wiem, że może to głupie, ale aplikacja dla znajomych do przechowywania haseł loginów do innych stron.
Jako że to darmowy hosting to wolę , żeby nie było to w łatwy sposób dostępne. Jeśli ktoś z internautów przejdzie logowanie to nie dostanie czystych danych .
Wiem, że można złamać wszystko i najbezpieczniejsza baza danych to taka do której ma się dostęp będąc przy komputerze, ale już nie chcę popadać w skrajność.
Choć to szyfrowanie można nazwać skrajnością smile.gif). Ale jak tak chcą to czemu nie mogę spróbować. Obecnie mają to zrobione bez szyfrowania ( działa po https ).

Zrobiłem coś takiego i to by mi wystarczyło tylko nie wiem dlaczego po zdekodowaniu tekstu pojawiają mi się znaki zapytania ?

1. $key="W45Csd12K";
  2. $sk="12345678";
  3. $input="Mój prosty tekst czy będzie dobrze zaszyfrowany";
  4. $ed=mcrypt_cbc(MCRYPT_3DES, $key, $input, MCRYPT_ENCRYPT,$sk);
  5.  
  6. echo $ed."<br /><br />";
  7.  
  8. $ed2=mcrypt_cbc(MCRYPT_3DES, $key, $ed, MCRYPT_DECRYPT,$sk);
  9.  
  10. echo $ed2;

Oki doszedłem , że te znaki zapytania to spacje. Dodałem mieszacza smile.gif i jest oki

1. $key="W45Csd12K";
  2. $sk="12345678";
  3. $input="Mój prosty tekst czy będzie dobrze zaszyfrowany.";
  4. $input=base64_encode($input);
  5. echo $input."<br />";
  6. $ed=mcrypt_cbc(MCRYPT_3DES, $key, $input, MCRYPT_ENCRYPT,$sk);
  7.  
  8. echo $ed."<br /><br />";
  9.  
  10. $ed2=mcrypt_cbc(MCRYPT_3DES, $key, $ed, MCRYPT_DECRYPT,$sk);
  11. $wy=base64_decode($ed2);
  12. echo $wy;

Może to nie fachowe ale działa smile.gif

Dzięki za pomoc. AAAA zapomniałem jak ustawić teraz pola w bazie danych ? standardowo zakładałem że na login jest varchar(50) na hasło varchar(25)
A w przypadku takich kombinacji to chyba lepiej ustawić na teks czy 255 powinno wystarczyć. Można to jakoś policzyć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.