Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyciąganie rekordów zaczynających się od danej litery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Croos22
Dobry wieczór.

Musze zrobić coś takiego aby szukało w bazie danych zaczynających się od danej litery. Proszę o jakieś podpowiedź i pozdrawiam.
modern-web
Np.

1. SELECT * FROM `tabela` WHERE `imie` LIKE 'A%'

Wybierze Ci rekordy z tabeli `tabela` gdzie `imie` będzie zaczynać się na literę A (lub a - wielkość nie ma znaczenia); % to dowolny ciąg znaków.
Pozdrawiam!
Croos22
hmm... Mam jeszcze jeden problem. Zawsze myślałem,że pętlą while da radę wyciągną wszystkie rekordy ale patrzę teraz a tu wyrzuca mi dane z bazy ile się da.

1. $filmy = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `filmy` LIMIT 5"));

Podałem limit 5 a nadal wyciąga jeden rekord z bazy.
modern-web
  1. $filmy = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `filmy` LIMIT 0,5"));
Croos22
No tak lecz w tym przypadku zmieniło jedynie kolejność wyświetlania.

1. $filmy = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM `filmy` LIMIT 0,5"));
  2. echo $filmy['link_filmu'];
mortus
A gdzie ta pętla while?
  1. $rezultat = mysql_query("SELECT * FROM `filmy` LIMIT 0,5");
  2. while($film = mysql_fetch_array($rezultat)) {
  3. echo $film['link_filmu'].'<br />';
  4. }

Powyższy kod wyświetla pięć odnośników jeden pod drugim począwszy od pierwszego rekordu w bazie danych do piątego włącznie.
Croos22
Miałbym ostatnią prośbę. Chciałbym te wyniki wrzucić do kodu embed w pętlę while.

Zrobiłem to tak:
  1. echo '<iframe title=YouTube video player width=425 height=349 src='.$rezultat["link_filmu"].'frameborder=0 allowfullscreen></iframe><br />';

Pojawiła się jedynie ramka iframe o wyznaczonych rozmiarach. W jaki sposób trzeba to zrobić?
mortus
Nie $rezultat["link_filmu"], a $film['link_filmu']. W razie problemów wrzuć odpowiedni fragment kodu.

@down: Przeczytaj wszystko jeszcze raz. Jak masz możliwość, to umieść kod online.
Croos22
No nich będzie z pamięci przepisałem ale filmu jak nie było tak nie ma:

1. $rezultat = mysql_query("SELECT * FROM `filmy` LIMIT 0,5");
  2. while($film = mysql_fetch_array($rezultat)) {
  3. echo '<iframe title=YouTube video player width=425 height=349 src='.$film["link_filmu"].'frameborder=0 allowfullscreen></iframe><br />';
  4. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.