Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Importowanie przestrzeni nazw a autoloader
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pitbull82
Witam

Bawię się właśnie w przyswojenie trochę nowości z PHP i chciałem sobie stworzyć autoloader, ale z tego co widzę jeśli wykonam
  1. use przestrzen;
  2. $x = new Test;

czyli zaimportuję przestrzeń i staram się utworzyć obiekt z tej przestrzeni do autoloadera trafia tylko nazwa klasy bez użytej przestrzeni.

Wiem że teoretycznie mogę nazwać sobie klasy tak, że autoloader na podstawie nazwy klasy rozszyfruje sobie przestrzeń ale ...

No właśnie - czy Wy olewacie ten problem czy może tworzycie długie nazwy klas tylko po to żeby móc ja załadować autoloaderem nawet przy zaimportowaniu przestrzeni nazw?

Pozdrawiam
Fifi209
O Tutaj Link

Stałą już znasz, teraz google -> __NAMESPACE__ __autoload
Kiedyś szukałem więc i Ty znajdziesz.
pitbull82
Chyba nie tędy droga, bo co z tego że jest stała __NAMESPACE__ skoro w loaderze pokazuje mi ona w której przestrzeni loader się znajduje a nie która przestrzeń została zaimportowana w innym miejscu za pomocą use.
Zyx
Import nie ma żadnego wpływu na ładowanie klas. Autoloader zawsze dostaje w pełni kwalifikowaną nazwę klasy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.