[xml][/xml]Witam pisze własnie fragment skryptu na własne potrzeby niestety dawno nie siedziałem w php dobre dwa moze trzy lata i ostatnio postanowilem znow odswiezyc sobie ten jezyk. Choc nowe standardy czasami mnie irytuja i pewnie z tym mam tutaj problem.

Ten fragment kodu odpowiada za otworzenie drzewa katalogów do wyboru z poziomu rozwijanego menu a dokladniej jak to wyglada mam katalogi

+katalog 1
-podkatalog1
-podkatalog2
-podkatalog3
+katalog 2
-podkatalog1
-podkatalog2
-podkatalog3

Główne katalogi maja wyswietlac sie jako optgroup label a pod nim podkatalogi danej kategori wszystko niby działa sprawnie do momentu gdy chce wyswietlic podkatalogi a dokladniej mam problem z połączeniem przy funkcji opendir tego fragmentu $dt_path\$file czyli by sciezka wygladala np. database\categories\katalog1 przy drugim odwolaniu petli database\categories\katalog2.

Jesli zamotalem to wyjasniam jeszcze raz chodzi mi o stworzenie rozwijanego pola w ktorym glowne katalogi (kategorie) by byly zakladkami menu (label) a opcjami do wyboru byly by podkatalogi (podkategorie) danej kategori. Bez bicia przyznaje sie ze moglem sporo poplatac wlasnie wdrazam sie do nowych standardow pisania kodu php.

1. echo "<select name= size=>";
  2. $dt_path = "database\categories";
  3.  
  4. if(!($dp=opendir($dt_path))) die("Nie mogę otworzyc $dt_path");
  5. while($file = readdir($dp)){
  6. if($file != '.' && $file != '..'){
  7. $file_strreplace = str_replace(" ", "+", $file);
  8. echo "<optgroup label=".$file_strreplace.">";
  9. $path = $dt_path."/".$file;
  10. if(!($dp2=opendir($path))) die("Nie mogę otworzyc pliku ".$dt_path."/".$file.");
  11. while($file2 = readdir($dp2)){
  12. if($file2 !='.' && $file2 != '..'){
  13. $file_strreplace2 = str_replace(" ", "+", $file2);
  14. echo "<option value=".$file_strreplace2.">".$file2."</option>";
  15. }
  16. }
  17.  
  18.  
  19. }
  20. }
  21.  
  22. echo "</optgroup></select></br>";

Rozwiazane problemem byl slash w druga strone zamiast \ to / kod został poprawiony.