Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ksiega Gosci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
WladekSlawek
Mam mały problem tworzę Księgę Gości. Aktualny skrypt podany działa ale mam 2 problemy
1.Nie mogę ustawić aby przy wpisie było pokazane przed danym wpisem co jest Nickiem, a co komentarzem
Np
Nick: 1
Komentarz 2
a wyświetla mi
1
2

2. Dopisanie aby obok wyświetlana była godzina i data wpisu
plik PHP
Kod
<?
$plik = fopen("baza.html", "a");
if($plik)
{
$dane = $_GET["nick"]."<br />".$_GET["tresc"]."<br /><br /><hr>"."\r\n";
fwrite($plik, $dane);
fclose($plik);
echo("Dane zostaly dodane do bazy.");
}
else
echo("Wystapily problemy z plikiem");
?>

Plik HTML
Kod
<form action="przetworz.php" method="get">
Twój nick: <br />
<input type="text" name="nick" />
<br />
Twoj komentarz: <br />
<textarea name="tresc" cols="45" rows="14"></textarea>
<br />
<button type="submit">Wyslij</button>
</form>
<form method="POST" action="baza.html">
<input type=submit value="Ksiega Gosci">
</form>
cudny
  1. $dane = date("Y-m-d H:i:s", time()).'<br />Nick: '.$_GET["nick"]."<br />".'Treść: '.$_GET["tresc"]."<br /><br /><hr>"."\r\n";
  2.  
modern-web
A nie korzystniej byłoby to wykonać w oparciu o bazę MySQL? Oczywiście ja niczego nie narzucam; po prostu jeśli masz taką opcję na serwerze to dlaczego by nie spróbować smile.gif ...
WladekSlawek
Cytat(modern-web @ 10.03.2011, 14:38:47 ) *
A nie korzystniej byłoby to wykonać w oparciu o bazę MySQL? Oczywiście ja niczego nie narzucam; po prostu jeśli masz taką opcję na serwerze to dlaczego by nie spróbować smile.gif ...

Niestety aktualnie być tak nie może smile.gif Więc staram się kombinować z wyświetlaniem daty i godziny i troszkę nie wychodzi smile.gif
cudny
Cytat(WladekSlawek @ 10.03.2011, 14:40:43 ) *
Niestety aktualnie być tak nie może smile.gif Więc staram się kombinować z wyświetlaniem daty i godziny i troszkę nie wychodzi smile.gif

Czy to co napisałem pomogło czy chodzi o coś innego ?
WladekSlawek
Cytat(cudny @ 10.03.2011, 14:43:12 ) *
Czy to co napisałem pomogło czy chodzi o coś innego ?

Tak, dziękuje bardzo. Również bardzo proszę(jeżeli można), aby jeszcze była wyświetlana data i godzina wpisu.
cudny
Cytat(WladekSlawek @ 10.03.2011, 14:46:43 ) *
Tak, dziękuje bardzo. Również bardzo proszę(jeżeli można), aby jeszcze była wyświetlana data i godzina wpisu.

Wyświetla datę i godzinę wpisu (funkcja date), ale dla mnie jest to rozwiązanie bez sensu, jak chcesz to stronicować jeśli doda ci się do księgi 1000 osób ?
Jeśli nie MySQL to może XML, a jeśli nie to normalnie strwóż plik nie html tylko normalny powiedzmy csv i zapisuj to po, np. ;
Wtedy wrzucasz plik w forech i parsujesz sobie - w tablicy będziesz miał osobno datę, nick i opis.
WladekSlawek
Cytat(cudny @ 10.03.2011, 14:51:31 ) *
Wyświetla datę i godzinę wpisu (funkcja date), ale dla mnie jest to rozwiązanie bez sensu, jak chcesz to stronicować jeśli doda ci się do księgi 1000 osób ?
Jeśli nie MySQL to może XML, a jeśli nie to normalnie strwóż plik nie html tylko normalny powiedzmy csv i zapisuj to po, np. ;
Wtedy wrzucasz plik w forech i parsujesz sobie - w tablicy będziesz miał osobno datę, nick i opis.

Dobra, dzięki za pomoc!

Przepraszam że znowu piszę, ale jednak bardzo bym prosił aby ktoś pomógł mi ustawiać tak aby wyświetlało datę i godzinę wpisu.
cudny
Cytat(WladekSlawek @ 12.03.2011, 14:20:10 ) *
Dobra, dzięki za pomoc!

Przepraszam że znowu piszę, ale jednak bardzo bym prosił aby ktoś pomógł mi ustawiać tak aby wyświetlało datę i godzinę wpisu.

Nie rozumiem Cie
  1. $dane = date("Y-m-d H:i:s", time()).'<br />Nick: '.$_GET["nick"]."<br />".'Treść: '.$_GET["tresc"]."<br /><br /><hr>"."\r\n";

To zapisuje datę i godzinę wpisu do zmiennej zapisywanej w pliku wiec.... nie ma możliwości żeby tego nie wyświetlało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.