Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Czy WHERE w zapytaniu może przyjąć string?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zagiewa
Mam pewien problem. Chcę utworzyć całkiem proste zapytanie SQL jednak do tego aby działało tak jak ja bym chciałem musi ono przyjąć wartość string w WHERE. Tak wygląda zapytanie:
  1. $stmt = $pdo->prepare('SELECT * FROM sites WHERE title = kontakt LIMIT 1');

Wszystko fajnie tylko wiem, że WHERE nie może przyjąć wartości innej jak liczbowej. Da się to jakoś ominąć?
Piogola
  1. $stmt = $pdo->prepare('SELECT * FROM sites WHERE title = "kontakt" LIMIT 1');
Zagiewa
haha aż mi głupio:P faktycznie działa, ale próbowałem w ten sposób z tą różnicą, że zamiast "" dałem pojedynczy cudzysłów. Skoro już temat założyłem... dlaczego z pojedynczym cudzysłowem nie działa?
Crozin
W przypadku MySQL zarówno apostrof (') jak i cudzysłów (") mają dokładnie takie samo znaczenie. Być może używałeś tego kopniętego apostrofu (`) który oznacza nazwę kolumny?
kaźmirz
Cytat(Crozin @ 11.03.2011, 19:06:10 ) *
W przypadku MySQL zarówno apostrof (') jak i cudzysłów (") mają dokładnie takie samo znaczenie. Być może używałeś tego kopniętego apostrofu (`) który oznacza nazwę kolumny?

Wydaje mi sie, ze raczej uzyl apostrofu wewnatrz zapytania, ktore jest opatrzone takze apostrofami wink.gif
Prawdpodobnie wygladalo to tak:
Kod
'SELECT *  FROM sites WHERE title = 'kontakt' LIMIT 1'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.