Ostatnio zastanawiałem się czy da się zrobić coś na kształt bazy danych, co będzie przechowywać np. jakieś pseudo tematy z jakąś treścią.
I napisałem funkcje:
function get_threads(){ $di = '../info/site/threads/'; $el = 0; foreach(new DirectoryIterator($di) as $file){ if(!$file->isDot()){ $element = $file->getFilename(); $element2 = $element2[0]; $link = '<a href="home.php?view=Ask&Thread='.$element2.'#1" title="Go to first post">'.$topic[0].'</a>'; $start = '<br><span class="started">Started by: '.$started[0].'</span>'; $view = $vieved[0]; for($t=0; $t<sizeof($any_answer);++$t){ $timeex = $last_time[0]; $max = $timeex; } } $link2 = '<a href="home.php?view=Ask&Thread='.$element2.'#'.$count.'" title="Go to last post">'.(date("d.m.Y, H:i",$max)).'<br>'.$last_author[0].'</a>'; if($max > $message[1]){ $elem[$el] = $max; } else{ $elem[$el] = $message[1]; } } else{ $count = 1; $link2 = '--'; $elem[$el] = $message[1]; } $content_m[$elem[$el]] = '<tr><td width="200px" align="left"><p>'.$link.$start.'</p></td><td width="50px" align="center">'.date("d.m.Y, H:i",$message[1]).'</td> <td width="10px" align="center">'.$vieved[0].'</td><td width="10px" align="center">'.($count-1).'</td><td width="50px" align="center">'.$link2.'</td></tr>'; $el++; } } foreach($elem AS $numb => $timestamp){ $content_msgs .= $content_m[$timestamp]; } return $content_msgs; }
I przykładowy plik z folderu:
55[TOPIC:VIEVED]Jak to zrobić 2[TOPIC:NAME]MadMark[TOPIC:STARTED]Nie mam pojęcia jak to zrobić, może będzie działać...[TOPIC:POST]1299890170[TOPIC:ANSWERS] test[ANSWER:AUTHOR]1299890170[ANSWER:POST]MSG[ANSWER:MESSAGE]
I teraz 2 problemy:
- kiedy dopisze się kolejną odpowiedź aby plik wyglądał:
55[TOPIC:VIEVED]Jak to zrobić 2[TOPIC:NAME]MadMark[TOPIC:STARTED]Nie mam pojęcia jak to zrobić, może będzie działać...[TOPIC:POST]1299890170[TOPIC:ANSWERS] test[ANSWER:AUTHOR]1299890170[ANSWER:POST]MSG[ANSWER:MESSAGE] test2[ANSWER:AUTHOR]1299892589[ANSWER:POST]MSG2[ANSWER:MESSAGE]
przestaje działać, błąd jest gdzieś w pętelce for ale nie wiem gdzie i z jakiego powody
- kiedy mam np. 3 pliki .txt w tym katalogu i dopiszę odpowiedź w dwóch z nich, na liście wyświetlanej przez tę funkcję pojawia się dwa razy temat o wyższym ID z odpowiedzią i trzeci plik bez odpowiedzi.
Jest ktoś w stanie mi w tym pomóc, czy lepiej dac sobie spokój i użyć SQL?
Z góry dziękuję za odpowiedź