Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaka maszyna ze wzgledu na odwiedzalnosc ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fo
Witam,

chcialbym sie dowiedziec z czego ( jak mocna ) miala by sie skladac maszyna ( serwer ) na ktorej zamontowane bylo by oprogramowanie JBOSS ( serwer aplikacji - http://www.jboss.org ) i wszystko przy odwiedzinach : 1 000 na 24h, 5 000 na 24h, 10 000 na 24h, 20 000 na 24h itp. zeby to wszystko moglo wydolic... zeby nie bylo zadnych jazd w roznych stylach ze cos siada.

pytanie to umieszczam na tym forum poniewaz szczerze to nie bylem pewny gdzie z tym wyjechac winksmiley.jpg

pozdro smile.gif
orson
witam ...

a dla czego nie zapytasz na ich forum questionmark.gif skad my niby mamy wiedziec questionmark.gif

cya
Fo
nie no facet rozwaliles mnie 8)

pytam rowniez tutaj poniewaz mam swiadomosc ze uzytkownicy na tym forum dysponuja ogromna wiedza w roznych dziedzinach w tym w roznych technologiach ( nie tylko php ) i dlatego wlasnie pytam a jesli ty niewiesz to moze poprostu nie pisz ?
"skad my mamy wiedziec" - nie kieruje tego pytania konkretnie do Ciebie wiec spoko, ty nie musisz ale pare innych osob moze a mi taka informacja moze sie bardzo przydac winksmiley.jpg

btw : prosze wiecej OT nie robic.

pozdrawiam,
fowowski tongue.gif
Puciek
To ja proponuję poczytać sobie poważną literaturę co do serwerów, testów itd. Bo to wszystko zależy tongue.gif
scanner
No..
orson i Puciek błysnęli...

Gdzieś na ichnim forum, wyczytałem, ze goście odpalaja ten soft na dualnym procku (nie wiem jaki) i 512 mb ram i przy 50 userach sie tnie coś.

Na tej podstawie wnioskuje, ze może trzeba by pomyśleć nad dualnym prockiem > 2 GHz, >1 GB RAM, dyski scsi - 320 MB (nie znam tego oprogramowania i strzelam w kosmos)
Sh4dow
Przy obciazeniu 50 userow powiedzmy w ciagu godziny kozysta, wychodzi lekko ponad 1000 userow / 24h. Przy zalozeniach 20tys. przymiezal bym sie przynajmniej na dual Xeon(>2GHz, albo x4) ramu ile da sie zmiescic a dysiki w zaleznosci od wymagan aplikacji, oczywiscie scsi, nie obejscie sie bez jakiejs macierzy. Wiec serverek z zalozenia nie nalezy do srednich, Hi-end bardzo wskazany. a przy takim obciazeniu jakis backup mocno wskazany.
orson
witam ...

Cytat
pytam rowniez tutaj poniewaz mam swiadomosc ze uzytkownicy na tym forum dysponuja ogromna wiedza w roznych dziedzinach w tym w roznych technologiach ( nie tylko php )

podliz questionmark.gif
Cytat
ty nie musisz ale pare innych osob moze a mi taka informacja moze sie bardzo przydac winksmiley.jpg

skoro czegos szukasz to szukaj u zrodel ...
nie chcialem zeby moj post tak zostal odebrany ... po prostu jak looknalem ze na ich forum jest 100 000 postow ktore przeciez traktuja o tym sofcie to pomyslalem ze tam powinienes szukac ...

btw ... te liczby ktore podales sa ze tak powiem duze ...
Cytat
1 000 na 24h, 5 000 na 24h, 10 000 na 24h, 20 000 na 24h itp

zamierzasz miec 20 000 programow odpalonych questionmark.gif 20 000 officow ? albo jakis media plaerow questionmark.gif przeciez to serwer aplikacji a nie www ...

pozdrawiam
patrycjusz
no więc jako że troszeczke mam z tym wspólnego i rozjeżałem się w temacie smile.gif
do 10 tyś wejść na dobe (hitów w serwis) kolosalne znaczenie ma maszyna i tutaj przychylam się do tego co stwierdził shadow.
Powyżej tej liczby kolosalne znaczenie ma już budowa serwisu czyli odpowiednie mechanizmy keszowania, w przypadku powiedzmy 20 zapytań do bazy danych na jedno wywołanie odpowiednio z keszowany ich wynik i zwracany przy następnym wywołaniu ma najistotniejszy wpływ na szybkość i ogólnie pojętą wydajność maszyny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.