Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] CASE i wartości w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eviance
Witam
Sprawa wygloda nastepująco - nie moge wyjść z tego zapytania.
Chce uzyskać efekt ze jezeli nie ma wyniku mysql to mozna było wprowadzić po if zmieną $ea

1. $a=$mdb->exec("select ab,ac,ad,ae,af from aa where ea = {$ea} and te_depo ={$_SESSION['obj']} limit 1 ",__LINE__,__FILE__);
  2. //$a=$mdb->exec("select ab,ac,ad,ae,af from bb where ea = {$ea} and ac = xxxxx limit 1 ",__LINE__,__FILE__);
  3. if($mdb->rows==0){
  4. confirm_return('brak kodu ean w bazie' ,$_SERVER['PHP_SELF']);

Robilem zamiat confirm_return - alerta i dodalem raz jave, teraz w case chcialem, ale nadal po przejsciu nie pokazuje danych w raporcie nie zapisuje gdzieś ucieka.

1. <script>
  2. focuser='rt';
  3. </script>
  4. <form action="<?=$_SERVER['PHP_SELF']?>?op=rt" method="POST">
  5. <input type="text" class="big" size="9" name="rt" onblur="bekspejs=false;" onfocus="bekspejs=true;">
  6. <input type="hidden" name="ea" value="<?=$ea?>">
  7. </form>

jak zrobić zapytanie by jesli nie zwraca wartosci to ją wprowadził i ukrył
lukaskolista
Nie wiem czemu tyle osob ma problem z napisanie zrozumialego dla innych opisu problemu (albo to ja jestem taki glupi)... Z tego czego sie domyslilem chodzi Ci o ustawienie wartosci w przypadku, gdy zmienna $ea jest pusta (choc nie zauwazylem, zeby wystepowala w Twoim skrypcie przed wyswietleniem...)

1. <?php
  2. if (empty($ea)) {
  3. $ea = 'wartosc';
  4. }
  5. ?>

Cytat
Robilem zamiat confirm_return - alerta i dodalem raz jave

Alert w php? Java, a nie przypadkiem JavaScript, bo to 2 rozne jezyki...
eviance
wiem za dużo kombinowane java, javascript ale wybacz dopiero sie uczę
  1. alert('brak ea w bazie');

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.