Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Sprawdza i odejmuje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hermit
Witajcie.
Robię malutki skrypt tak jakby sklepiku gdzie można coś kupić za jakieś tam punkty i tak mam coś takiego:

1. <?php
  2. require_once "maincore.php";
  3.  
  4. if(isset($_POST['ok']))
  5. {
  6.  
  7. $lol = mysql_real_escape_string($_POST['lol']);
  8.  
  9. $query = "UPDATE punkty SET ile = ile - $lol WHERE uzytkownik='1'";
  10. if(mysql_query($query))
  11. echo '<center>Gratuluje zakupiłeś przedmiot :)</center>';
  12. return 1;
  13. }
  14. <form action="" method="POST">
  15. <input type="hidden" name="lol" value="266">
  16. <input type="submit" class="button" name="ok" value="Kup">
  17. </form>';

Tutaj wszystko ładnie mi odejmuje ale jeżeli np: jakiś użytkownik miał by 250 pkt a przedmiot by kosztował 266 pkt to wtedy wynik staje się ujemny a ja bym chciał zrobić że jeśli on ma mniej pkt niż potrzeba to nie może zakupić przedmiotu po prostu wywalało by mu błąd i nic się nie działo.

I tu zaczyna się moje pytanie jak zrobić aby przed zakupem skrypt sprawdzał czy użytkownik ma na tyle punktów? bardzo prosił bym o pomoc wstydnis.gif
kadlub
daj if który będzie sprawdzał ile użytkownik ma punktów i ile punktów wart jest przedmiot i jeśli przedmiot jest wart miej niż posiadane punkty to kupuje jeśli nie to wyświetla za mało punktów czy co tam chcesz

1.  
  2. if($posiadane>$wartosc)[
  3. echo 'kupuje';
  4. }
  5. else{
  6. echo 'nie kupuje';
  7. }
  8.  
Hermit
Dzięki wielkie za pomoc rolleyes.gif trochę mi głupio bo tak prosto można to było zrobić wstydnis.gif i oczywiście leci "pomógł"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.