Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zabezpieczyć się przed botami?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
deha21
Witam, mam chyba spory problem. Od jakiegoś czasu na mojej stronie ogladalność wzrosła diametralnie. Zastanawiam się tylko czy to nie sprawka botów bo:
1. Czas oglądania witryny zmalał z 3 minut do 1:30 (a dziś nawet poniżej minuty).
2. Ilość odwiedzanych podstron zmalała.
3. Przeglądając logi coś mi nie pasuje - ktoś otwiera np. dwie podstrony w tej samej sekundzie.

Można to jakoś sprawdzić? Da się przed tym zabezpieczyć? Nie chce żeby jakieś boty wykończyły mi transfer wink.gif
Hekko
Masz jakieś statystyki, choćby te z serwera? Jeśli tak, to na pewno masz tam listę najpopularniejszych IP odwiedzających. Zobacz też IP, które otworzyło 2 podstrony w jednej sekundzie.
deha21
Te z serwera to Webalizer. Skromne to dość, nie widzę tu opcji wink.gif W Google Analytics da się tak przefiltrować? Bo nigdy się w to niebawiłem.
Hekko
Webalizer wystarczy, na dole znajdziesz tabelkę z adresami IP.
helllix
Aby nie zaczynać od nowa tematu:

Ostatnio sobie zauważyłem, że jakaś franca ustawia boota na moje aukcje allegro. Jako, staram się by moje rzeczy były ładnie pokazane, to niejednokrotnie na aukcji jest z 30 zdjęć pociągniętych z nazwa.pl.
Schemat działania jest taki sam - ktoś ustawia boota aby odświeżał aukcje tak z 10 x na sekundę. Powoduje to wysłanie masy zapytań do nazwa.pl i w efekcie zapchanie się serwera i nie wyświetlanie się zdjęć na wszystkich aukcjach.
Trochę porażka - i za bardzo nie wiem co z tym zrobić. Analizując access logi z serwera widzę , że każde ip jest inne, lub jest tego taka pula, że nie trafiły mi się powtarzalne.
Myślałem nad czymś takim:
Mały skrypt - coś jak access log - który łapał by do txt nazwę pliku oraz IP. Jednak napotkałem na pewien problem. Każde wywołanie z allegro o odczyt pliku jpg powodował by zapisanie do logu taką akcję. Dla ograniczenia, log łapał by tylko jedno zdjęcie z aukcji [ pierwsze ] .

Nie wiem jak "łapać" te zdarzenia...,
thek
To może zrób tak, że skrypt wyświetlający zdjęcia/aukcję zapisuje sobie do logów IP odwiedzającego. Jeśli w krótkim okresie czasu następuje wiele odwołań z tego samego IP - kill him.
helllix
Generalnie było by wszystko proste, tylko ma styczność z php jakaś w życiu wielka nie była.
Tak więc podpytam:

1) Z aukcji leci zapytanie do pliku jpg z grafiką. Czy jest fizyczna możliwość aby jakoś generował się log z informacją ile razy dany plik graficzny został otwierany/odczytywany? Defacto na serwerze nie mam żadncyh plików php, same foldery ze zdjęciami. Musiał by być jakiś 'program' który działa niejako w tle i ciągle sprawdza jak to z tymi plikami.

2) franca jest inteligentna. Potrafi wysłać 10 x na sekundę zapytanie do aukcji i w przeciągu 4 h kiedy zebrałem logi - ani razu 2 razy nie powtórzyło się IP :/ za każdym razem inne. Dodatkowo sprawdzając IP to same neo , netie itd.
Albo jakaś mega sieć zoombiaków albo już sam nie wiem co. Po zakończeniu aukcji dalej to generuje ruch.

Myślę trochę podmodyfikować aukcje. Umieścić link do galerii na serwerze, gdzie php sobie będzie łapało odwołania. Jeżeli wzrośnie powyżej akceptowalnej normy, to będzie zastępowało zdjęcia z serwera, takimi samymi zdjęciami z np imageshack.us.

3) teraz mi się nasunęła myśl. Czy można tak zrobić : boot woła zdjęcie np. www.galerianaprzykladowejstronie.pl/aukcja1/1.jpg - serwer wyliczył sobie , że ktoś woła ten plik już 40 razy w tej minucie i jest to fizycznie nie możliwe aby był to normalny ruch - więc zamiast próbować dostać się do pliku na serwerze , daje zjeść bootu alias do zdjęcia na imageshack.us.
Hekko
A może po prostu masz taki ruch na aukcjach? Wszystko co potrzebujesz, znajdziesz w webalizerze jeśli chodzi o informacje.
Można zrobić wszystko, kwestia softu w PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.