Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: htaccess i regularny problem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
kapitan kloss
Witajcie, za nic nie mogę sobie poradzić z wyciągnięciem wartości statusu przyjmującego albo OK albo FALSE
Adres wygląda tak:
platnosc,92?status=OK

Zrobiłem coś takiego:
RewriteRule ^(platnosc),([0-9]+)+(\?)+([status\=OK])$ index.php?str=$1&id=$2&status=ok [L]

ale wiem że to źle, bo nie pokazuje mi wartości OK dla $_GET['status']
Próbowałem już nieskończoną liczbę sposobów, ale nic nie działa.
Proszę o pomoc
thek
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. ^([^,]+),([0-9]+)\?status=(.*)$ index.php?str=$1&id=$2&status=$3 [L]
?

Tylko sprawdź, czy aby wszystko co za ? nie zostanie potraktowane jako Query String smile.gif
kapitan kloss
$_GET['str'] i $_GET['id'] jest pięknie szczytywany ale nadal to co najważniejsze, czyli status jest poprzez $_GET['status'] niewidoczny.
mat-bi
Można spróbować z flagą [QSA], która umożliwia przekazywanie danych do GET
kapitan kloss
Też nic.
Notice: Undefined index: status

Ja myślałem że kłopot jest w złym napisaniu wyrażenia regularnego jeśli chodzi o ?
Macie może jeszcze jakieś pomysły?
thek
Jak już wspomniałem... status może zostać uznany w takim wypadku za Query String, a by się do niego dobrać, musisz juz sięgnąć do RewriteCond i tam zrobić wyrażenie regularne, coś w deseń:
  1. RewriteCond %{QUERY_STRING} ^status=(.*)$
  2. RewriteRule ^([^,]+),([0-9]+) index.php?str=$1&id=$2&status=%1? [L]

Najlepiej zerknij na jaki adres Ci mod_rewrite kieruje w regułach. Jak dla mnie bowiem [QSA] powinno po połaczeniu z moją starą regułą, pozbawioną status pomóc, czyli
  1. RewriteRule ^([^,]+),([0-9]+) index.php?str=$1&id=$2 [QSA,L]

lub podane wyżej z RewriteCond powinno zadziałać. Jeśli nie zwiększ sobie poziom logowania Apacha do takiego, by pokazało Ci JAK przepisuje adresy mod_rewrite.
kapitan kloss
Zadziałało, super. Naprawdę duża wdzięcznośc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.