Mamy glosowanie. Jak ktos zaglosuje to do tabeli GLOSY wpisuja sie jego szczegoly (ip,host itd), a do tabeli ZGLOSZENIA (Z), w kolumnie Z.ILOSC_GLOSOW dodaje sie jeden. Glosow jest duzo, stad takie rozwiazanie, by przy wyswietlaniu glosow ich nie liczyc za kazdym razem. To rozwiazanie jest ok.
Problem tkwi w tym, ze co miesiac zerowany jest licznik. Stare glosy jednak chce zatrzymac, zeby wyswietlac aktualny licznik miesieczny i totalny licznik - roczny. I teraz mam dwa problemy:
1. W jakiej formie "zatrzymac" ilosc glosow z poprzedniego miesiaca? Czy dodac nowa kolumne Z.ILOSC_GLOSOW_MAJ_2004 ? I potem dalsze miesiace? Rozwiazanie to dziala, ale jest hmm "nieestetyczne" wg mnie. Moze tworzyc jakas nowa tabele? Co polecacie?
2. Przypuscmy ze mam na kazdy miesiac nowa kolumne. Ale przy zapytaniu chcac otrzymac wynik roczny musze zapytac o sume kolumn Z.ILOSC_GLOSOW_STYCZEN_2004 + ... +ILOSC_GLOSOW_MAJ_2004. Rozwiazanie to jest tymczasowe. Po czerwcu musze zmieniac kod (!) bo jeszcze dojdzie jedna kolumna. To tez jest nieefektywne jak dla mnie.
Jakie sa wasze doswiadczenia w takich bazach? I co poradzicie? Dzieki za pomoc