Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]MYSQL baza danych rejsy statków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lucy

Jest to związek encji w programie Workbench Mysql.
Chciałam zapytać czy czegoś tu brakuję bądź jest źle połączone?

Wymyśliłam sobie projekt bazy danych dla Rejsów Statków
blooregard
Troszkę nienaturalna wydaje mi się ta relacja pomiędzy tabelami: REJS <-> ODPŁYW <-> REZERWACJA <-> PASAŻER

Według mnie powinnaś to zrobić w ten sposób:

1. połączyć rejs i odpływ w jedną tabelę REJS (bo raczej jeden statek nie da rady wypłynąć w ten sam rejs więcej niż raz biggrin.gif )
2. rozbić tabele REZERWACJA i PASAŻER w nastepujący sposób:
- tabela REZERWACJA (zawierająca szczegóły rezerwacji, np. numer kabiny, pokład, rodzaj kabiny (wewnętrzna albo zewnętrzna z widokiem na morze - podaję Ci na przykładzie z życia: promów Stena Line ) itp.
- tabela łącząca REZERWACJA_DO_REJS (łącząca konkretną rezerwację z konkretnym rejsem - relacja jeden-do-jednego, bo dana rezerwacja obowiązuje tylko na jeden, konkretny rejs )
- tabela PASAŻER (dane osobowe pasażera)
- tabela łącząca PASAŻER_DO_REZERWACJA - gdyż jeden pasażer może mieć np. kilka rezerwacji na różne rejsy, ale również kilku pasażerów może mieć tę samą rezewrację (tę samą kabinę, znów przykład z życia z promu Steny) - relacja wiele-do-wielu

Reszta wygląda prawidłowo.
everth
Część kolumn jest chyba zdublowana pomiędzy pracownikami a pasażerami, można by utworzyć jeszcze jedną relację - osoby/ludzie a te dwie dziedziczyłyby po niej.

PS: Czy jest jakiś problem w MySQL by klucze obce miały takie same nazwy jak klucze do których się odwołują? Workbench tak robi a złączenia mają o jedną kolumnę za dużo.
-Lucy-

tak?
blooregard
Bardzo ładnie wink.gif
-Lucy-
Bardzo dziękuję za pomoc. nie miałam nigdy z tym styczności a w sobotę muszę przedstawić swój projekt na zajęciach. Czy można taki diagram jeszcze rozbudować?

Głupie pytanie ale jak już mam taki diagram co się dalej z nim robi?
blooregard
Cytat(-Lucy- @ 5.05.2011, 22:12:09 ) *
Bardzo dziękuję za pomoc. nie miałam nigdy z tym styczności a w sobotę muszę przedstawić swój projekt na zajęciach. Czy można taki diagram jeszcze rozbudować?

Głupie pytanie ale jak już mam taki diagram co się dalej z nim robi?

Możesz przykładowo napisać aplikację do zarządzania rezerwacjami na rejsy.
Masz gotową strukturę bazy danych, teraz pozostaje tylko napisać do tego kod frontendu (dla rezerwujących), backend (dla osoby zarządzającej systemem), oprawić w ładną grafikę, zaimplementować dodatkowe funkcjopnalności (np. system þłatności za rezerwacje online, newslettery itp.) - i masz gotowy serwis wart duuużo pieniędzy ;)

BTW, co to za zajęcia?
Lucy
Dowiedziałam się już o co chodzi wink.gif

poprawił mi co prawda połączenia ale cała reszta jest wporządku.

Jest przedmiot "bazy danych" .

Mam przyklad zadania jakie mamy oddać na sam koniec.

http://www.iir.edu.pl/wwsis/Rok_III_sem_V/...zne_projekt.pdf
http://www.iir.edu.pl/wwsis/Rok_III_sem_V/...owy_projekt.pdf

Możesz mi polecić jakąś polską literaturę , żebym wiedziała od czego mam zacząć i jak to zrobić?smile.gif

Dowiedziałam się już o co chodzi wink.gif

poprawił mi co prawda połączenia ale cała reszta jest wporządku.

Jest przedmiot "bazy danych" .

Mam przyklad zadania jakie mamy oddać na sam koniec.

http://www.iir.edu.pl/wwsis/Rok_III_sem_V/...zne_projekt.pdf
http://www.iir.edu.pl/wwsis/Rok_III_sem_V/...owy_projekt.pdf

Możesz mi polecić jakąś polską literaturę , żebym wiedziała od czego mam zacząć i jak to zrobić?smile.gif
everth
Nie wiem czy nie za duży kaliber ale w tym poście trzecia pozycja (na samym dole).
pmir13
Literatura literaturą, nic nie zastąpi praktyki. Jakieś tam podstawy zapewne macie, w końcu przedmiot chyba nie polega jedynie na oddaniu projektu, ale też czegoś uczą. Po prostu zacznij robić. Od najprostszych rzeczy, jakaś pojedyncza klasa obsługująca podstawowe zapytania do bazy danych typu dodanie, poprawienie, usunięcie rekordów z najprostszej tabeli, potem stopniowe dodawanie funkcjonalności i tak dalej. Na początku będzie trudno, ale w miarę nabierania doświadczenia zacznie iść z górki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.