Cześć,

Klient zgłosił mi wczoraj że jego strona ( nie robiona przez mnie ), wykazuję błąd w IE7. Nagłówek składający się z następujących elementów

1) Kontener z tłem rozszerzony na całą szerokość i pozycjonujący zawartość na środek ( margin:0 auto; text-align:center; )
2) Kontener nagłówka
3) Logo pozycjonowane relatywnie żeby uzyskać odstęp od górnej krawędzi strony ( sic! )
4) Menu po prawej stronie loga pozycjonowane absolutnie z odstępem od lewej krawędzi strony left:x px;

Cały problem polegał na tym, że IE7 uzyskiwało odstęp od lewej krawędzi strony 4tego elementu dodając szerokość 3) elementu. Więc w IE7 menu miało odstęp od lewej krawędzi powiększony o szerokość elementu 3)

Pamiętam że czytałem coś kiedyś na temat tego bug'a, ale nie mogłem sobie przypomnieć rozwiązania. ( Tak wiem że najlepiej byłoby zakodować na nowo cały ten nagłówek. ) Osobiście poprawiłem to w sposób godny pożałowania dodając w komentarzu warunkowym kod do IE7 z parameterem left: którego wartość była pomniejszona o szerokość elem. 3)

Jaka jest więc łatka na tego bug'a, bo chciałbym poprawić ten tymczasowy paskudny fix.