Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: www przez ftp vs ssh
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
verbos
Czy możecie mi powiedzieć tak szczerze, czy mieliście (a przede wszystkim jakie) doświadczenia przy dostępie do serwera www przez ssh?
Człowiek, który obsługuje pewien serwer stron twierdzi, że nie ma u niego dostępu przez ftp ze względu na bezpieczeństwo, jest jedynie przez ssh.
Tak sobie myślę o tym wszystkim i wyrabiam swoje zdanie na ten temat.
Prosił bym was - zaawansowanych userów wszelkiej maści o opinię na ten temat, czym tam się (poza putty i podobnymi) wbijać, jak to wogle widzicie i czy uważacie to za optymalne rozwiązanie??
Koleś twierdzi, że najlepiej jak bym mu całe paczki podsyłał, które ma umieszczać sam na www, ale przecież to bzdura i mija się z celem.
Będzie miło, jak się wypowiecie w tej kwestii....
Miłego długiego weekendu...
miik
No przez FTP jest najwygodniej...paczkami też można, ale po co przecież to bardziej komplikuje życie. Może weź się jego zapytaj. winksmiley.jpg
Dominik
Na pytanie czy FTP czy SSH ja odpowiadam SFTP (czyli SSH, dzialajace w analogiczny sposob do FTP).
A co do FTP faktycznie nie jest bezpieczne, wszystko leci w nim czystym tekstem...
itsme
http://winscp.sourceforge.net/eng/
verbos
fakt, że są klienckie programy okienkowe do przerzucania pliczków przez ssh niczym ftp ale przecież dając mi - lub innemu userowi dostęp poprzez ssh bez jaila lub innych ograniczeń taki admin bardziej otwiera się ze swoimi błędami na mnie i świat niż przy zwykłym ftp.
Wiadomo, że każdy mix typu SFTP to już lepszy bajer, ale ten admin ma pingwinka z przed 1.5 roku, więc co tu o security opowiadać ;/.
Dzięki za opinie... ciekawy jestem tylko jak często spotykacie się z takim podejściem admina do userów.
Sh4dow
Nie rozumiem do konca o co ci chodzi. Czy ftp czy ssh poprostu kozystasz z innego klienta do przesylania plikow. No ja rozumiem ze wszyscy klienci sieci sa leniwi i nie chce im sie sciagnac drugiego programu do tego.
Admin ma takie a nie inne podejscie i dobrze, tez mam admina ktory nie daje kont ftp tylko poprzez ssh i jakos z tym zyje, kozystam z winscp, link podal itsme wyzej, bardzo przyjemny klient.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.