verbos
9.06.2004, 21:53:39
Czy możecie mi powiedzieć tak szczerze, czy mieliście (a przede wszystkim jakie) doświadczenia przy dostępie do serwera www przez ssh?
Człowiek, który obsługuje pewien serwer stron twierdzi, że nie ma u niego dostępu przez ftp ze względu na bezpieczeństwo, jest jedynie przez ssh.
Tak sobie myślę o tym wszystkim i wyrabiam swoje zdanie na ten temat.
Prosił bym was - zaawansowanych userów wszelkiej maści o opinię na ten temat, czym tam się (poza putty i podobnymi) wbijać, jak to wogle widzicie i czy uważacie to za optymalne rozwiązanie??
Koleś twierdzi, że najlepiej jak bym mu całe paczki podsyłał, które ma umieszczać sam na www, ale przecież to bzdura i mija się z celem.
Będzie miło, jak się wypowiecie w tej kwestii....
Miłego długiego weekendu...
miik
17.06.2004, 18:09:16
No przez FTP jest najwygodniej...paczkami też można, ale po co przecież to bardziej komplikuje życie. Może weź się jego zapytaj.
Dominik
17.06.2004, 18:17:33
Na pytanie czy FTP czy SSH ja odpowiadam SFTP (czyli SSH, dzialajace w analogiczny sposob do FTP).
A co do FTP faktycznie nie jest bezpieczne, wszystko leci w nim czystym tekstem...
itsme
17.06.2004, 18:25:07
verbos
27.06.2004, 00:14:00
fakt, że są klienckie programy okienkowe do przerzucania pliczków przez ssh niczym ftp ale przecież dając mi - lub innemu userowi dostęp poprzez ssh bez jaila lub innych ograniczeń taki admin bardziej otwiera się ze swoimi błędami na mnie i świat niż przy zwykłym ftp.
Wiadomo, że każdy mix typu SFTP to już lepszy bajer, ale ten admin ma pingwinka z przed 1.5 roku, więc co tu o security opowiadać ;/.
Dzięki za opinie... ciekawy jestem tylko jak często spotykacie się z takim podejściem admina do userów.
Sh4dow
28.06.2004, 20:34:41
Nie rozumiem do konca o co ci chodzi. Czy ftp czy ssh poprostu kozystasz z innego klienta do przesylania plikow. No ja rozumiem ze wszyscy klienci sieci sa leniwi i nie chce im sie sciagnac drugiego programu do tego.
Admin ma takie a nie inne podejscie i dobrze, tez mam admina ktory nie daje kont ftp tylko poprzez ssh i jakos z tym zyje, kozystam z winscp, link podal itsme wyzej, bardzo przyjemny klient.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.