Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przypisywanie wielkości tekstu do wybranego rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pcbecaw
Cześć. Chciałbym zrobić chmurę tagów, która zlicza rekordy w bazie i np. jeśli w bazie jest najwięcej rekordów dot. frazy np. "widelec", to ustawia wielkość czcionki największą (powiedzmy 30px). Jeśli będzie troche mniej np. do frazy "łyżka", to ustawia odpowiednio mniejszą czcionkę - powiedzmy 26px. Jak takie coś zrobić?
Fifi209
Procentowo obliczaj, np. ile procent ze wszystkich to będzie fraza frytki a ile jajka. Potem odpowiednio formatuj.
ixpack
Osobiście sam nie robiłem takiego wynalazku. Ale wiedząc ile każdy tag ma "punktów" możesz np. używając js dokleić odpowiedni css dla każdego tagu. Możesz też czystym php to sobie wystylować etc. Zależy od Twojej wyobraźni. Np. pobieram 3 tagi:

tag/sila (ilosc pkt.)
ala/2
klocki/10
zawory/5

Mając te dane w tablicy o np. takiej:
  1. $x = array('ala' => 2, 'klocki' => 10, 'zawory' => 5);

Możesz dokleić stylowanie etc. np. tak:
  1. foreach ($x as $tag => $pkt) {
  2. if ($pkt <= 4) $size = '12px';
  3. else if (5 == $pkt <= 9) $size = '16px';
  4. else $size = '24px';
  5.  
  6. echo "| <span style=\"font-size: $size\">".$tag.':'.$pkt.'</span> ';
  7.  
  8. }
  9. echo '|';

To pokaże nam alfabetycznie (ba tak jest array posegregowany) nasze tagi w zależności od popularności (ilości punktów) nada odpowiednią wielkość... Teraz jakbyś chciał dynamiczną wielkość dawać, możesz np. posegregować tablicę według ilości punktów i np. kolejny element powiększyć o x pixeli etc.

Nie wiem jak to działa w wordpressie etc. - nigdy tego nie potrzebowałem, ale tak na poczekaniu, prymitywne "coś" masz wyżej wink.gif
Pcbecaw
Rozwiązane cap.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.