Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Działania matematyczne w polu input
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Wilu88
Witam potrzebuje zrobić w formularzu mini kalkulator do podliczania kwoty całkowitej.

Chciałbym to zrobić w jednym inpucie czyli wpisujemy np. 45+50+60 i po enterze lub kliknięciu poza pole w samym polu zamiast działania widzimy wynik.

Nie potrzeba mi wszystkich operacji matematycznych w zasadzie najważniejszy jest +
nospor
Fachowo, to byś musiał poznać ONP - Odwrotna Notacja Polska.
Nie fachowo: użyj eval().
kamil4u
Najłatwiej(nie mówię, że najlepiej) skorzystać z eval . Dołącz do tego obsługę zdarzeń( onchange ) i w zasadzie po kalkulatorze smile.gif

Poducz się i spróbuj zrobić to sam, ew. poszukaj w necie gotowca(na pewno są), a jeżeli nadal nic Ci nie będzie wychodzić - zgłoś się do nas jeszcze raz, prezentując przy okazji swój dotychczasowy kod. Z pewnością damy Ci dodatkowe wskazówki.

Powodzenia

@up: jeśli w przyszłości nie będzie chciał rozbudowywać kalkulatora i będzie tylko dodawanie, myślę, że lepszym wyjściem będzie spit + parseInt +pętla, niż "bawienie się" w stosy smile.gif
Wilu88
Na pewno nie będę chciał rozbudować dlatego że potrzebuje tego do sumowania ceny części w zamówieniu i wyświetleniu całej kwoty.

Jeśli komuś się przyda oto co udało mi się zrobić:
  1. <script type="text/javascript">
  2. function update()
  3. {
  4. var sum = eval(document.forms["formularz"]["kwota"].value);
  5. document.forms["formularz"]["kwota"].value = isNaN(sum) ? "" : sum;
  6. }

Problem jednak występuje wtedy, gdy zamiast . do oddzielenia dziesiętnych ktoś użyje przecinka, wtedy odcina człon przed przecinkiem. Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić?
kamil4u
Zastosuj funkcję replace - zamiany "," na ".".
http://www.w3schools.com/jsref/jsref_replace.asp
Wilu88
Dzięki wam wielkie

Działająca wersja jakby ktoś potrzebował:

1. <script type="text/javascript">
  2. function update()
  3. {
  4. var pole = document.forms["formularz"]["kwota"].value;
  5. pole = pole.replace(",",".");
  6. var sum = eval(pole);
  7. document.forms["formularz"]["kwota"].value = isNaN(sum) ? "" : sum;
  8. }
kamil4u
Nie chcę mi się sprawdzać, ale z tego co pamiętam to ten Twój kod źle działa smile.gif
Kod
pole = pole.replace(",",".");

Powyższy kod zamieni tylko pierwszy ",", aby zamieniał wszystkie należy skorzystać z flagi "g". Na stronie, którą Ci podałem masz odpowiedni przykład.

Oczywiście tak dawno nie korzystałem z replace, że mogę się mylić smile.gif

--edit--
Dobra, sprawdziłem smile.gif - użyj tego:
Kod
replace(/,/g,'.');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.