Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "AJAX" a późniejsze wykonanie kodu JS
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
seba123
Witam serdecznie.

Przyszedł mi, jako jedno z moich zleceń do modyfikacji pewien kod. Po kliknięciu pewnego przycisku wykonuje się dany kod PHP poprzez polecenie echo (tj request do pliku php, a plik php wypluwa zawartość przez echo), i tutaj wszystko jest poprawnie. Mogę wypisać sobie dowolny kod HTML i nie ma w tym najmniejszego problemu. Natomiast problem zaczyna się gdy chcę tam dołączyć kod JavaScript - nie wykonuje się. Dla przykładu plik PHP wypluwa
  1. Okienko JS <script type="text/javascript">alert("Kliknij OK");</script>
zarazem tekst "Okienko JS" się wyświetla, natomiast JS się nie wykonuje.

Czy istnieje tutaj możliwość aby JS się wykonywał po późniejszym dołączeniu jego do kodu strony?
zegarek84
tak na szybko rozwiązanie które przyszło mi do głowy - jeśli odpowiedź masz jako text to i tam musisz dołączyć kod cały do strony za pomocą innerHTML tak jak to robisz - jednak skoro wiesz gdzie dołączas to w tym elemencie wyszukaj wszystkich tagów script i dobierz się do ich zawartości czy to przez innerHTML czy przez metody DOM'u - gdy będziesz miał zawartość tych skryptów to po prostu wykonaj eval'a na tym tekście - nie najładniejsze rozwiązanie ale pierwsze jakie teraz przyszło mi do głowy a nie chce mi się teraz myśleć nad innymi rozwiązaniami...
mortus
To jedno rozwiązanie. Natomiast kiedyś wyczytałem, że jQuery i Prototype automatycznie wykonują wstawiony w ten sposób skrypt.
thek
http://net.tutsplus.com/tutorials/javascri...ls-with-jquery/ i zwróć uwagę zwłaszcza na $.getScript() smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.