Mamy serwis www który ma służyć do wizualizacji informacji przesyłanych ze zdalnych urządzeń GPRS.
Z pomocą przychodzi nam PHP Sockets dzięki któremu mogę otworzyć port i nasłuchiwać informacji z urządzenia GPRS,
problem w tym że skrypt czy też "mini serwer" PHP musi być uruchomiony poza apache w "czystym" PHP z wiersza poleceń bo inaczej nie działa - tzn. mi nie udało się go uruchomić i nie znalazłem też żadnego przykładu z takim rozwiązaniem. No a jeśli niema innego rozwiązania i skrypt wykonywany pod apache nie może otwierać i nasłuchiwać portów to jak rozwiązać problem komunikacji naszego serwisu stojącego na apache z "mini serwerem PHP" odbierającym dane po GPRS ? oczywiście z odebraniem danych nie ma dramatu bo skrypt mógł by je wrzucać do bazy danych a nasza strona by z niej czytała ale przy próbie wysłania czego do urządzenia GPRS jest już problem.... przynajmniej tak mi się wydaje....

1. czy nasz serwis www na apache może samodzielnie otwierać i nasłuchiwać porty - jeśli tak to jak to zrobić?
2. jeśli nie może i musi to robić niezależny skrypt to jak taki serwis poskładać do kupy, jak się komunikować z tym skryptem przesyłać dane między serwisem a skryptem itd....
mam nadzieje że mocno nie zamieszałem
pozdrawiam