Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Proszę o pomoc w zrobieniu skryptu sklepu "koszyk".
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-tromarek1-
Tak jak w temacie proszę o pomoc w zrobieniu skryptu. Nie wiem jak oni to robią, ale jak ja próbuję to nie wychodzi.
Chodzi mi o to, aby po wejściu na stronę : nazwasklepu.pl z lewej strony wyświetlał się koszyk. Obok byłoby napisane co kupiliśmy i na dole napis realizuj zamówienie. Wszystkie zakupy trafiały by na mój e-mail(to potrafię zrobić).

po wejściu do menu: Elektronika-->agd i kliknięciu Kup do koszyka doda się nowy produkt. Co zrobić, aby po przejściu do Menu: Elektronika->RTV i wybraniu następnej rzeczy nie usunęło by się nic tylko cały koszyk zapisany był w bazie danych razem z IP (z opcją USUŃ, ale z tym też nie ma problemu)

Na pewno ciężko zrozumieć co ja tu napisałem, ale jak ktoś by się skupił to by zrozumiał.
korex
potrzebujesz napewno jakąs bazę danych + wiedza z PHP
ew. masz jeszcze wyjście skorzystania z gotowych skryptów sklepow których jest pełno.

Z takim podejściem do tematu i użytkowników forum chyba ciężko będzie Ci pomóc.
+ z tego co widzę wybrałeś zły dział. Tutaj rozwiązuje się problemy w kodach a Ty czekasz na gotowca.

Pozdrawiam
-tromarek1-
Wiesz co. Chyba wiem. sam o tym napisałem nie widzisz tematu na początku jest napisane [mysql][PHP]. Daruj sobie takie komentarze. Większość osób to wie na tym forum. A PHP umiem. Gorzej z MySQL dopiero 3 dni się uczę.
nekomata
@korex ale mu pomogłeś , tyle to sam wiedział =.=
Ja bym zrobił tak :
Wrzucał do array'a jako ostatni element zawsze ($array[]) , potem serialize i do bazy .
Oczywiście przed taki dodaniem musisz to co pobrałeś z bazy (liste przedmiotów) potraktować unserialize .
Tak czy siak operacje na array'ach .
-tromarek1-
Nie pisz mi tu o gotowcach. Te forum poświęcone jest głównie dla chcących nauczyć się programować i ja należę do tej grupy.
phpion
W czym więc masz problem? Podaj konkretny problem, pokaż co już zrobiłeś i wówczas możesz liczyć na pomoc. Na pewno nie licz, że ktoś rzuci się by Ci to wszystko napisać.
thek
Baza danych + sesje + umiejętność operowania nimi z poziomu php smile.gif
-tromarek1-
I na takich odpowiedziach mi zależało.
-Tromarek1-
napisałem już 9 plików:

NowyProdukt.php, nowyprodukt.html, wyszukiwarka.html, wyniki.php, listaproduktowwbazie.php, usun.html, usun.php, realizujzamowienie.html, realizujzamowienie.php

Tyle napisałem w ciągu 3 dni po 2-3 h dziennie. kodu nie chce mi się podawać
korex
akurat podanie nazwy plików które stworzyłeś tak strasznie przydadzą się do pomocy...
Pisząc że są gotowe skrypty sklepów, miałem na myśli że możesz się na tym wzorować...
A pisząc coś swojego na podstawie czego innego to też nauka:)

Pozdrawiam
thek
Sesji najwygodniej użyć, ponieważ koszyk będzie działał wtedy dla gości, a nie tylko zalogowanych. Dopiero na sam koniec możesz albo o rejestrację poprosić, albo o podanie danych, na podstawie których mógłbyś zrealizować zamówienie. Przy czym jedną z nich moim zdaniem powinien być mail i/lub telefon. Mało to osób chce dla jaj zamówienie komuś "podstawić"? A tak zadzwonisz lub poslesz maila z potwierdzeniem złożenia zamówienia i od niego uzależniasz czy coś z tym robisz dalej. Jeśli brak odzewu po 2-3 próbach to olewasz zgłoszenie, bo to zbyt podejrzane, że ktoś sklada zamówienie i potem cisza na danych kontaktowych.
Rid
Ja zrobiłam ,coś podobnego-dodawanie kolorów.Działa to na zasadzie jak thek napisał.Dodawanie za pomocą Ajax,JQ przedmiotów do sesji("aby działało to bez przeładowania strony").Z sesji wyciągam zmienne i przypisuje do tablicy,abym mógł tymi zmiennymi manipulować-np ,robić obliczenia,i ponowny zapis do sesji.Cały cykl polega na dodawani kolejnych zmiennych do sesji,po czym gotowe zmienne ze sesji(.np gotowa lista zakupionych przedmiotów) zapisuje w bazie danych.
-tromarek1-
A co myślicie o Ciasteczkach?? może lepiej użyć cookies?
Sagnitor
Przy ciasteczka będziesz musiał kontrolować ich zawartość z danymi sesji lub z bazy danych.
Opierając wszystko na cookies serwis nie będzie bezpieczny.
Rid
Że tak,powiem ciasteczka są mniej pojemne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.