-tromarek1-
27.06.2011, 12:01:10
Tak jak w temacie proszę o pomoc w zrobieniu skryptu. Nie wiem jak oni to robią, ale jak ja próbuję to nie wychodzi.
Chodzi mi o to, aby po wejściu na stronę : nazwasklepu.pl z lewej strony wyświetlał się koszyk. Obok byłoby napisane co kupiliśmy i na dole napis realizuj zamówienie. Wszystkie zakupy trafiały by na mój e-mail(to potrafię zrobić).
po wejściu do menu: Elektronika-->agd i kliknięciu Kup do koszyka doda się nowy produkt. Co zrobić, aby po przejściu do Menu: Elektronika->RTV i wybraniu następnej rzeczy nie usunęło by się nic tylko cały koszyk zapisany był w bazie danych razem z IP (z opcją USUŃ, ale z tym też nie ma problemu)
Na pewno ciężko zrozumieć co ja tu napisałem, ale jak ktoś by się skupił to by zrozumiał.
korex
27.06.2011, 12:16:15
potrzebujesz napewno jakąs bazę danych + wiedza z PHP
ew. masz jeszcze wyjście skorzystania z gotowych skryptów sklepow których jest pełno.
Z takim podejściem do tematu i użytkowników forum chyba ciężko będzie Ci pomóc.
+ z tego co widzę wybrałeś zły dział. Tutaj rozwiązuje się problemy w kodach a Ty czekasz na gotowca.
Pozdrawiam
-tromarek1-
27.06.2011, 12:18:50
Wiesz co. Chyba wiem. sam o tym napisałem nie widzisz tematu na początku jest napisane [mysql][PHP]. Daruj sobie takie komentarze. Większość osób to wie na tym forum. A PHP umiem. Gorzej z MySQL dopiero 3 dni się uczę.
nekomata
27.06.2011, 12:20:35
@korex ale mu pomogłeś , tyle to sam wiedział =.=
Ja bym zrobił tak :
Wrzucał do array'a jako ostatni element zawsze ($array[]) , potem
serialize i do bazy .
Oczywiście przed taki dodaniem musisz to co pobrałeś z bazy (liste przedmiotów) potraktować
unserialize .
Tak czy siak operacje na array'ach .
-tromarek1-
27.06.2011, 12:20:59
Nie pisz mi tu o gotowcach. Te forum poświęcone jest głównie dla chcących nauczyć się programować i ja należę do tej grupy.
phpion
27.06.2011, 12:21:02
W czym więc masz problem? Podaj konkretny problem, pokaż co już zrobiłeś i wówczas możesz liczyć na pomoc. Na pewno nie licz, że ktoś rzuci się by Ci to wszystko napisać.
thek
27.06.2011, 12:21:47
Baza danych + sesje + umiejętność operowania nimi z poziomu php
-tromarek1-
27.06.2011, 12:21:52
I na takich odpowiedziach mi zależało.
-Tromarek1-
27.06.2011, 12:27:54
napisałem już 9 plików:
NowyProdukt.php, nowyprodukt.html, wyszukiwarka.html, wyniki.php, listaproduktowwbazie.php, usun.html, usun.php, realizujzamowienie.html, realizujzamowienie.php
Tyle napisałem w ciągu 3 dni po 2-3 h dziennie. kodu nie chce mi się podawać
korex
27.06.2011, 12:31:39
akurat podanie nazwy plików które stworzyłeś tak strasznie przydadzą się do pomocy...
Pisząc że są gotowe skrypty sklepów, miałem na myśli że możesz się na tym wzorować...
A pisząc coś swojego na podstawie czego innego to też nauka:)
Pozdrawiam
thek
27.06.2011, 12:33:11
Sesji najwygodniej użyć, ponieważ koszyk będzie działał wtedy dla gości, a nie tylko zalogowanych. Dopiero na sam koniec możesz albo o rejestrację poprosić, albo o podanie danych, na podstawie których mógłbyś zrealizować zamówienie. Przy czym jedną z nich moim zdaniem powinien być mail i/lub telefon. Mało to osób chce dla jaj zamówienie komuś "podstawić"? A tak zadzwonisz lub poslesz maila z potwierdzeniem złożenia zamówienia i od niego uzależniasz czy coś z tym robisz dalej. Jeśli brak odzewu po 2-3 próbach to olewasz zgłoszenie, bo to zbyt podejrzane, że ktoś sklada zamówienie i potem cisza na danych kontaktowych.
Ja zrobiłam ,coś podobnego-dodawanie kolorów.Działa to na zasadzie jak thek napisał.Dodawanie za pomocą Ajax,JQ przedmiotów do sesji("aby działało to bez przeładowania strony").Z sesji wyciągam zmienne i przypisuje do tablicy,abym mógł tymi zmiennymi manipulować-np ,robić obliczenia,i ponowny zapis do sesji.Cały cykl polega na dodawani kolejnych zmiennych do sesji,po czym gotowe zmienne ze sesji(.np gotowa lista zakupionych przedmiotów) zapisuje w bazie danych.
-tromarek1-
27.06.2011, 12:58:06
A co myślicie o Ciasteczkach?? może lepiej użyć cookies?
Sagnitor
27.06.2011, 13:05:00
Przy ciasteczka będziesz musiał kontrolować ich zawartość z danymi sesji lub z bazy danych.
Opierając wszystko na cookies serwis nie będzie bezpieczny.
Że tak,powiem ciasteczka są mniej pojemne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.