Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]import/export tekstu do/z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nowy2781
Witam ,

Mam taki oto problem. Posiadam stronę kodowan± w windows-1250. Baza o ile się nie mylę chodzi pod utf-8. Do bazy zamiast polskich znaków l±duj± np. zamiast "¦" ---> "¦" , cos takiego. I problem teraz pojawia się przy wyci±ganiu takich znaków. Stworzona funkcja :

function PLttf ($text) {

$znaki = Array (
"±"=>"±",
"ˇ"=>"ˇ",
"ó"=>"ó",
"Ó"=>"Ó",
"ę"=>"ę",
"Ę"=>"Ę",
"ł"=>"ł",
"Ł"=>"Ł",
"Ń"=>"Ń",
"ń"=>"ń",
"¦"=>"¦",
"¶"=>"¶",
"¬"=>"¬",
"Ľ"=>"Ľ",
"Ż"=>"Ż",
"ż"=>"ż",
"Ć"=>"Ć",
"ć"=>"ć",
"Ą"=>"Ľ",
"?"=>"¬",
"?"=>"±",
"·"=>"ˇ",
"?"=>"¶",
"?"=>"¦",
);

return strtr($text,$znaki);

}

Ľle konwertuje znaki tzn. zamiast ? mam ¦. Jak można zauważyć po przyjrzeniu się "¦" i "?" - maj± taki sam± postać ale nawet po usunięciu "¦" i zostawieniu tylko "?" i tak zamiast znaku zapytania pojawia się "±".

Proszę o jak±¶ pomoc.

PS. widzę ze po załozeniu tematu zamiast znaków typu " & # 3 4 6 ; " pisanych bez spacji znaki zamieniły się poprawnie. O co tutaj może chodzić?
mat-bi
iconv
nowy2781
fajnie ale niewiele mi to mowi bo niewiele wiem o php (kilka lat siedzialem w actionscript) - moge o jakas bardziej szczegolowa informacje prosic gdzie mam tam chocby tego szukac?
mat-bi
A klikn±ć w link to nie łaska?
nowy2781
a wysilic sie troche skoro juz sie odpowiada to nie łaska? przeciez to przedszkole...

kliknalem i nic mi tam nie pokazuje mojego problemu z literk± "¦" i znakiem "?"
mat-bi
Cytat
iconv

(PHP 4 >= 4.0.5, PHP 5)

iconv — Konwertuje łańcuch znaków do innego zestawu znaków
nowy2781
nie mam pojecia jak to zastosowac

$tytul = stripslashes($_POST['tytul']);
$opis = stripslashes($_POST['opis']);

mysql_query("INSERT INTO obrazy (autor, tytul, opis, data, pojemnosc, link, typ, tagi, seo, rodzaj, serwis)
VALUES('$autor', '$tytul', '$opis', '$data', '$p_pojemnosc', '$link_file', '$p_typ', '$tagi', '$seo', '$rodzaj', '$serwis')");

jak mam tutaj uzyc tej funkcji ?

ok chyba już mniej więcej wiem... wrzucam do bazy, w bazie s± poprawne znaki, teraz problem z ich wyci±ganiem - windows-1250 (czyli kodowanie całej strony) zle wyswietla iso8859-2
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.