Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Div pod divem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam

Chcę wykombinować, aby bloki <div> znajdowały się obok siebie, ale również nie miały przerw pod sobą. Mam taki kod:
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  2. <title>Tytuł</title>
  3. <style type="text/css">
  4. .blok{width:100px; border:1px solid #dedede; margin:5px; padding:5px; float:left;
  5. </head>
  6. <div style="width:400px;">
  7. <div class="blok">sds</div>
  8. <div class="blok">aaa<br />aaa<br />adasdsadsad</div>
  9. <div class="blok">cccc<br />ccc</div>
  10. <div class="blok">ddd<br />ddd<br />ddd<br />ddd</div>
  11. <div class="blok">eeee</div>
  12. <div class="blok">eee<br />ee</div>
  13. </div>
  14. </body>
  15. </html>
  16.  

Ma ktoś może jakieś pomysły?
kefirek

display:inline;
adam882
nie działa
Daimos
  1. <style type="text/css">
  2. .blok{width:100px; border:1px solid #dedede; margin:5px; padding:5px; float:left;

No przecież widać wyraźnie, że ustaliłeś marginesy 5px no i obramowanie 1px dla każdego diva z klasą .blok
To dziwisz się, że są oddalone? No i na końcu dlaczego nie zamknąłeś klamerki? Zmień to na:
  1. <style type="text/css">
  2. .blok{width:90px; border:none; margin:0; padding:5px; float:left;}

I nie będziesz miał odstępu, a width celowo 90px, zamiast 100, bo padding 5px doda Ci do szerokości, więc na Twoich stylach w sumie uzyskujesz 110px na diva
adam882
chodzi mi bardziej o te przerwy pod divami. Widziałem kilka stronek, na których nie było odstępów pomiędzy górnym, a dolnym blokiem, ale nie wiem jak to zrobić.
Daimos
Chłopie, napisałem Ci co zrobić, żeby nie było przerw pod divami, sprawdziłeś?
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  2. <title>Tytuł</title>
  3. <style type="text/css">
  4. .bezprzerwy{width:100px; border:1px solid #dedede; margin:0;}
  5. </head>
  6. <div class="bezprzerwy">sds</div>
  7. <div class="bezprzerwy">sds2</div>
  8. <div class="bezprzerwy">sds3</div>
  9. </body>
  10. </html>

Zobacz, widzisz tu jakieś przerwy? Wstaw to sobie w HTML. Nie ma przerw, bo jest margines na 0, no to w czym masz problem? Sprawdź najpierw
adam882
Może źle sprecyzowałem pytanie, ale w każdym razie dzięki za pomoc. Chodziło mi mniej więcej o coś takiego: http://img204.imageshack.us/img204/8438/41530154.jpg . Nigdy nie uczyłem się css i rozwiązanie może okazać się bardzo proste, ale póki co myślę nad zrobieniem 3 kolumn z divów, w które będę wrzucać bloki.
Daimos
No to bardzo źle "precyzujesz" pytanie (tak czas teraźniejszy). Bo w sumie dalej nie wiem o co Tobie chodzi. Czy chodzi Ci o odstęp który zaznaczyłeś tym czarnym paskiem?
Pamiętaj, że w każdym divie, ustaliłeś margines całkowity (czyli góra, prawa, dół i lewa) więc dlatego te odstępy na dole będą, daj w tych Twoich divach margin-top: 5px; zamiast margin: 5px; i nie będzie go na dole
yta
Zobacz człowieczku tak najprościej , możesz także kombinować z marginesami i floatami smile.gif

1.  
  2. <style type="text/css">
  3.  
  4. .sds { width:40px; height:20px; border:2px solid black; position:relative; left:10px; }
  5. .aaa { width:40px; height:20px; border:2px solid black ; position:relative; left:10px; top:5px;}
  6. .ccc { width:40px; height:20px; border:2px solid black ; position:relative; left:10px; top:10px; }
  7. .ddd { width:40px; height:20px; border:2px solid black ; position:relative; left:60px; top:-70px; }
  8. .eee { width:40px; height:20px; border:2px solid black ; position:relative; left:60px; top:-60px; }
  9. .eeef { width:40px; height:20px; border:2px solid black ; position:relative; left:110px; top:-120px; }
  10.  
  11.  
  12. </head>
  13.  
  14. <div class="sds">sds</div>
  15. <div class="aaa">aaa</div>
  16. <div class="ccc">ccc</div>
  17. <div class="ddd">ddd</div>
  18. <div class="eee">eee</div>
  19. <div class="eeef">eeef</div>
  20.  
  21. </body>
  22.  
  23. </html>
  24.  

Tutaj ustaw odpowiednie wielkści elementom i ładnie sobie poustawiasz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.