Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja $_FILES nie przekazuje typu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
noobek21
Witam oto formularz :
  1. <form accept-charset=\"UTF-8\" action=\"spr.php\" enctype=\"multipart/form-data\" method=\"post\">
  2.  
  3.  
  4. <input name=\"plik\" type=\"file\" />
  5. <input type=\"submit\" value=\"Wyślij\" />
  6. </form>

Wyświetlanie pliku:
  1. $plik_typ = $_FILES["plik"]["type"];
  2. echo $plik_typ;

I teraz jest problem bo niektóre z plików jpg oraz gif nie zwracają mi typu.
Czy ktoś wie od czego to może być zależne?
lobopol
Od przeglądarki, nie patrz na ten typ
Sephirus
@up dokładnie

Jeżeli potrzebujesz bardzo tego typu możesz sprawdzić po rozszerzeniu pliku, a jeżeli chcesz to zrobić porządnie to proponuje użycie funkcji getimagesize(...)

HTH wink.gif
sharp156
poco ci te slesze w formie i wszedzie ... a co do pytania to looknij sobie tutaj :
http://webhosting.pl/print/PHP.jak.stworzy...rzenie.miniatur
masz rospisane krok po kroku moze dojdziesz do blędu.
Tak stresciles wypowiedz, ze nikt nic niezgadnie . Chyba, ze wrózki tez tutaj zaglądaja tongue.gif

jak byś napisal to jakos tak :
  1. <form action="wyslij.php" method="post" enctype="multipart/form-data" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
bylo by oki a tak wogule to polecam podstawy jakiegos kursu html jak ominiesz to pamietaj o zamknieciu form zreszta zalaczylem swietny przyklad z walidacja i zapisem .... ps z gifa miniatury niezrobisz (chyba) mi nierobi...
A i najwazniejsze . niezapomnij czytac opisow co jest do czego bo echo pliktyp to jeszcze nie funkcja a tutaj masz sie nauczyc a nie skopiowac .
Jak pomogłem niezapomnij o plusie bedzie moj pierwszy pozr
noobek21
Cytat(sharp156 @ 30.06.2011, 08:53:04 ) *
poco ci te slesze w formie i wszedzie ... a co do pytania to looknij sobie tutaj :
http://webhosting.pl/print/PHP.jak.stworzy...rzenie.miniatur
masz rospisane krok po kroku moze dojdziesz do blędu.
Tak stresciles wypowiedz, ze nikt nic niezgadnie . Chyba, ze wrózki tez tutaj zaglądaja tongue.gif

jak byś napisal to jakos tak :
  1. <form action="wyslij.php" method="post" enctype="multipart/form-data" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
bylo by oki a tak wogule to polecam podstawy jakiegos kursu html jak ominiesz to pamietaj o zamknieciu form zreszta zalaczylem swietny przyklad z walidacja i zapisem .... ps z gifa miniatury niezrobisz (chyba) mi nierobi...
A i najwazniejsze . niezapomnij czytac opisow co jest do czego bo echo pliktyp to jeszcze nie funkcja a tutaj masz sie nauczyc a nie skopiowac .
Jak pomogłem niezapomnij o plusie bedzie moj pierwszy pozr

A Ty WOGULE to tematu nie pomyliłeś smile.gif ...

A problem mój leżał po stronie konfiguracji php.ini... Już sobie poradziłem dziękuję za odpowiedzi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.