Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php] pobieranie X mb danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hpsi
Witam mam pytanko, bo nie mam pojęcia jak to najoptymalniej zrobić:

Mam sobie tabeleke w ktorej jest coś takiego id | tekst
i chcę pobrać sobie w zapytaniu np tyle danych by plik który z tych tekstów utworzonych miał 2mb .

Jedynym moim pomysłem jest zapisywanie pokolei tekstów do pliku, i za każdym obrotem pętli sprawdzać wagę pliku, jednak nie wydaje mi się to zbyt optymalnym pomysłem, macie jakieś sugetie?
kuba32
Myślę że wystarczy zliczyć wszystkie znaki, a jeden znak to 1bajt
Hpsi
to jeszcze mniej wydaje wg mnie i tak muszę wtedy robic co obrót pętli ifa i tak, a zliczanie znakow do 2mb przyjmując ze jeden znak = 1bajt raczej wiecej by zajmowało niż sprawdzenie wielkości pliku.
Weź pod uwagę iż nie wklejam pojedyńczych liter tylko całe ciągi znaków - wiec co wczytanie bym musiał dodatkowo powiekszać licznik, sprawdzac - wiecej obliczeń
zordon
możesz spróbować całość lub mniejsze części zapisywać do jednego długiego stringa, a na nim stosować str_split
Uważaj na ciągi znaków w UTF8, w którym znaki są często na 2 bajtach!
kuba32
a jakbyś obok każdego rekordu w bazie dopisał dodatkową informację ile dany ciąg zajmuje? Pozostałoby tylko pobranie odpowiedniej ilości rekordów.
Hpsi
Ogólnie zrezygnowałem z tego, za dużo kombinacji i niepotrzebnych obliczeń smile.gif ale dziękuje za pomysły
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.