Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić taki system newsów?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mody23
Witam!

Jak mogę zrobić taki system newsów, jak np. tutaj: http://games.eska.pl/czytaj
Chodzi o to, żeby wybrane osoby mogły dodawać newsy i aby wszyscy mogli je potem komentować i oceniać.
Ogólnie użytkowników itp. wezmę z forum i tam mogę też zrobić sobie grupy i dana grupa będzie mogła dodawać te newsy więc jakoś to zintegruje. Chodzi o sam mechanizm dodawania > komentowania i oceniania newsów.

Pozdrawiam!
Fifi209
Jak zrobić? Napisać.

Nie ma kodu - nie ma pomocy.

Jeżeli liczyłeś na gotowca - sorki, nie ten dział.
Mody23
Gotowca mam gdzieś. Bardziej na przykład lub wytłumaczenie.
Fifi209
Tak jak każdy inny system newsów, pobierz kilka i się rozeznaj jak to wygląda. Nic specjalnego tam nie ma. ;]
Adi32
Cytat(Mody23 @ 2.07.2011, 00:05:22 ) *
Witam!

Jak mogę zrobić taki system newsów, jak np. tutaj: http://games.eska.pl/czytaj
Chodzi o to, żeby wybrane osoby mogły dodawać newsy i aby wszyscy mogli je potem komentować i oceniać.
Ogólnie użytkowników itp. wezmę z forum i tam mogę też zrobić sobie grupy i dana grupa będzie mogła dodawać te newsy więc jakoś to zintegruje. Chodzi o sam mechanizm dodawania > komentowania i oceniania newsów.

Pozdrawiam!

Na początkowym etapie programowania nie próbuj ogarnąć całego problemu zanim się do niego zabierzesz bo zwykle 'nie zmieści się to w głowie'. Zacznij po prostu małymi krokami tworzyć to co jest Ci potrzebne, temat sie rozjaśni, zaczniesz rozumieć o co chodzi a w razie czego zawsze możesz edytować to co już napisałeś.
Daiquiri
Cytat(Adi32 @ 2.07.2011, 10:00:10 ) *
Na początkowym etapie programowania nie próbuj ogarnąć całego problemu zanim się do niego zabierzesz bo zwykle 'nie zmieści się to w głowie'. Zacznij po prostu małymi krokami tworzyć to co jest Ci potrzebne, temat sie rozjaśni, zaczniesz rozumieć o co chodzi a w razie czego zawsze możesz edytować to co już napisałeś.
A potem przepiszesz wszystko od nowa, bo zablokujesz się w którymś momencie smile.gif.

Moim zdaniem właśnie powinno się "szerzej" zerknąć na problem, bo dzięki temu możemy uniknąć przepisywania kodu po 10 razy. Zgadzam się co do "małych kroków", ale w rozumieniu rozpisania dużego zadanie na mniejsze, jednak mając widok na całość. Przykładowo: Napisać system newsów, można rozbić na:

1. Dodawanie newsów,
1.1 Zbudowanie formularza z odpowiednimi polami
1.2 Sprawdzanie poprawności przesyłanych danych
1.3 Zbudowanie zapytania tworzącego nowego newsa
2. Zarządzanie (edycja i usuwanie) newsami,
2.1 Zbudowanie zapytania pobierającego odpowiednie dane z bazy
2.2 Zbudowanie formularza z odpowiednimi polami i osadzenie pobranych danych w formularzu
2.3 Sprawdzanie poprawności przesyłanych danych
2.4 Zbudowanie zapytania usuwania/aktualizacji stosownego rekordu w bazie
itd.

Przenoszę do przedszkola.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.